Vaardigheden in het bouwproces

Veiligheid en leiderschap

Intro
Veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur zijn begrippen die niet meer weg te denken zijn uit de moderne samenleving. Ondanks de sterk toegenomen kennis over arbeidsomstandigheden en veiligheids- en gezondheidsrisico’s blijven er ongevallen gebeuren en worden mensen nog steeds ziek op de bouwplaats. Kennelijk is er iets in ons gedrag dat maakt dat we risico’s accepteren. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) en laten zich hiervoor certificeren; zij gaan aan de slag met gedrag. De door ons ontwikkelde cursus biedt handvatten voor bedrijven die met het thema veiligheidscultuur, gedrag en de Veiligheidsladder bezig zijn. Het is een ‘must’ voor bedrijven die daadwerkelijk het verschil willen maken.

Wat leer je?
De cursus richt zich op het inbedden van veiligheidsbewustzijn en opbouwend gedrag in de organisatie. Met deze cursus krijgen deelnemers een spiegel voorgehouden. De deelnemers krijgen inzicht op aspecten van veiligheidsleiderschap waarin herkennen van gedrag en onveiligheid, het motiveren van veilig gedrag, het geven en ontvangen van feedback en het stimuleren van de veiligheidscultuur centraal staan. Doordat er op een bouwlocatie met trainingsacteurs wordt gewerkt, wordt de theorie direct in de praktijk gebracht.

Hoe lang duurt de cursus?
De cursus Veiligheid en leiderschap bestaat uit 3 dagdelen waarbij het derde dagdeel op een passende bouwlocatie plaatsvindt en met behulp van trainingsacteurs verschillende aspecten van gedrag worden geoefend.

Wat is het programma?

 • Dagdeel 1: Kennismaking, veiligheid, gedrag en leiderschap
  Het eerste dagdeel bestaat uit kennismaken, onderzoeken wat veilig gedrag is en welke gedragingen belangrijk zijn om veilig te werken in de bouw.
 • Dagdeel 2: De psychologie van veiligheid
  Het tweede dagdeel focussen we ons op het verder begrijpen van gedrag en waar het vandaan komt. Is gedrag een belangrijk onderdeel
  voor veiligheid? Wat is gedrag en hoe ontstaat het? Hoe zien we risico’s en wat zijn onze valkuilen?
 • Dagdeel 3: Observeren en in gesprek gaan
  Het derde en laatste dagdeel focussen we op het verder observeren van gedrag en het in gesprek gaan op een bouwplaats. Daarbij wordt gebruik gemaakt van trainingsacteurs die verschillend gedrag laten zien.

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor leidinggevenden in het bouwproces, denk aan (hoofd)uitvoerders en voorlieden maar ook projectleiders en werkvoorbereiders. Daarnaast is er nog een versie voor bouwplaatsmedewerkers.

Wij verzorgen de cursus incompany op jouw locatie. De maximale groepsgrootte bedraagt 10 personen.

Pijl Links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.