Het laatste nieuws

Gratis webinar Safety Culture Ladder: nieuwe data 2022!

Ben jij voorbereid op de komst van de Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder) in 2022?

De afgelopen periode hebben wij diverse webinars verzorgd voor geïnteresseerden in de Safety Culture Ladder. Ons webinar gemist? Niet getreurd!

De komende maanden geven wij nog een aantal van deze webinars, check de nieuwe data! Veilig vanachter je eigen scherm helpen we je op weg bij je voorbereidingen voor implementatie van de Safety Culture ladder.

08-11-2021
Lees meer Pijl rechts

Invoering en handhaving ViA

De werkgroep Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) heeft overlegd met vertegenwoordigers van certificerende instellingen (CI-en).

Door de enorme vraag vanuit de bouwsector is alle capaciteit voor het uitvoeren van audits en toetsen dit najaar al bezet en begint ook het eerste kwartaal van 2022 vol te lopen.

21-10-2021
Lees meer Pijl rechts

Ernstig ongeval door vallen in sparing

Tijdens voorbereidende timmerwerkzaamheden is een timmerman in een sparing gevallen en heeft daarbij een val van 3 meter gemaakt. De sparing was preventief afgedekt met een houten plaat.

J.P. van Eesteren heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nú de ‘Leren van kaart’!

12-10-2021
Lees meer Pijl rechts

Herziene handreiking Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)

Al eerder is bekend geworden dat vanaf 1 januari 2022 aantoonbaar trede 2 op de Safety Culture Ladder vereist gaat worden om nog in te mogen schrijven voor bepaalde werken. Deze vereisten zijn vastgelegd in de handreiking ViA.

De handreiking Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) is onlangs herzien. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet.

Zorg dat je tijdig op de hoogte bent van wat er op jouw organisatie af komt per 1 januari 2022!

06-09-2021
Lees meer Pijl rechts

Ongeval door vallend materiaal 2/2

Een onderaannemer van J.P. van Eesteren was met behulp van het laadbordes bezig met bevoorradingswerkzaamheden. Nadat deze werkzaamheden waren afgerond werd het laadbordes naar een andere locatie verplaatst. Op het laadbordes was een pompwagen en diverse schroefstempels neergezet. Tijdens het hijsen is bij het verplaatsen van het laadbordes de pompwagen van het laadbordes afgegleden en 20 verdiepingen naar beneden gevallen en terecht gekomen op de bouwplaats.

J.P. van Eesteren heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nú de ‘Leren van kaart’!

12-08-2021
Lees meer Pijl rechts

Ongeval door vallend materiaal 1/2

Op één van de projecten van J.P. van Eesteren is, tijdens het plaatsen van kozijnen met een glasrobot, een stalen deel van het hefframe vanaf de 16e verdieping op het binnenterrein van de bouwplaats gevallen.

J.P. van Eesteren heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nú de ‘Leren van kaart’!

12-08-2021
Lees meer Pijl rechts

Ongeval bij bedienen goederenbouwlift

Bij het gebruik van een goederenbouwlift is een medewerker van hoogte gevallen met helaas dodelijke afloop.
Het ongeval heeft plaatsgevonden bij één van de stopplaatsen van de lift aan de naastgelegen gevelsteiger.

Door Dura Vermeer is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken en heeft haar bevindingen verwoord in een Safety Alert. Download de ‘Safety Alert’!

21-07-2021
Lees meer Pijl rechts

Vraag nú een gratis proefabonnement aan voor Aboma Check!

Zelf werkplek-inspecties uitvoeren? Zicht hebben op onveilige situaties? Graag je documentatie op orde hebben? Dan is onze inspectie-app Aboma Check iets voor jou!

Onze app is gemaakt om jou te helpen op een eenvoudige manier situaties te registreren. Via het dashboard heb je inzicht in wat goed gaat en waar je nog kunt verbeteren.

Zeker weten of Aboma Check voor jouw organisatie interessant is? Vraag dan nu voor 4 weken vrijblijvend een proefabonnement aan en ervaar het zelf!

24-06-2021
Lees meer Pijl rechts

Boten in en uit het water? Loop geen risico!

Het vaarseizoen staat er weer aan te komen. Dat betekent ook dat boten van de wal in het water worden gehesen. Dat gebeurt meestal met een hijskraan op de jachthaven of scheepswerf.

Wist u dat die kranen gekeurd moeten zijn? Hiermee voorkomt u onbedoelde ongelukken en letsel door het werken met de kraan. En mogelijke boetes.

16-04-2021
Lees meer Pijl rechts

Download onze factsheet Veiligheid en Gezondheid 2020

Op basis van de data die Aboma het afgelopen jaar heeft verzameld, hebben wij een factsheet samengesteld met facts & figures over de veiligheid en gezondheid in de bouwsector en verticaal transport in 2020.

Benieuwd naar onze facts & figures en waar we nog kunnen verbeteren in onze branche?

15-04-2021
Lees meer Pijl rechts

Ruimer aanbod van opleidingen – nú ook EHBO/BHV

Vanaf 1 april 2021 kun je ook bij Aboma terecht voor persoonsgerichte trainingen op het gebied van EHBO/BHV. De uitbreiding van ons opleidingsaanbod is te danken aan de intensievere samenwerking die wij op dit gebied met onze partner Wilgh aangaan.

Op onze website staat ons volledige opleidingsaanbod gepubliceerd. Specifiek op zoek naar een training op het gebied van EHBO/BHV? Deze vind je in de rubriek “Persoonlijke ontwikkeling’. Neem gerust een kijkje of er een passende training voor je bij zit!

01-04-2021
Lees meer Pijl rechts

Lancering Richtlijn Demontage Liften tijdens Bewust Veilig-dag

Tijdens de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 wordt de Richtlijn Demontage Liften gelanceerd. De richtlijn is voor iedereen toegankelijk via de website www.richtlijndemontageliften.nl en is tot stand gekomen op initiatief van vertegenwoordigers van opdrachtgevers en vertegenwoordigers uit de bouw-, liften- en liftdemontagebranche.

23-03-2021
Lees meer Pijl rechts
sier-arbobesluit

Arbobesluit aangepast vanwege Covid-19

Het Arbobesluit is aangepast. Daarin staan tijdelijke aanvullende eisen voor de bestrijding van de COVID-19. De werkgever moet een aantal maatregelen treffen en de werknemer moet zich daaraan houden. Welke zijn dat?

De werkgever heeft een algemene zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Dat betekent dat hij maatregelen en voorzieningen moet treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen of te beperken. Daarom is het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) aangepast.

07-01-2021
Lees meer Pijl rechts

Vooruitblik 2021

Met gemengde gevoelens blikken we terug op het bijzondere jaar dat bijna achter ons ligt. Vol ambitie en hoop kijken we vooruit naar 2021!

Wij gaan er even tussenuit vanaf 24 december, maar staan op 4 januari 2021 weer voor jullie klaar.

Benieuwd naar onze plannen voor 2021?

21-12-2020
Lees meer Pijl rechts

Kalkzandsteenmuur ingestort

Een gelijmde kalkzandsteenmuur is, buiten werktijd, over een lengte van 40m bij 3,5m ingestort. De spouw tussen de kalkzandsteenmuur en de vaste betonwand was opgevuld met zand. Er was geen persoonlijk letsel.

J.P. van Eesteren heeft het ongeval geanalyseerd en leerpunten opgesteld om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Download de ‘Leren van kaart’!

22-10-2020
Lees meer Pijl rechts

Inspectie SZW wil dat bedrijven leren van ongevallen

De Inspectie SZW gaat aan de slag met een nieuwe aanpak van arbeidsongevallen. Uitgangspunt is dat daarmee de veiligheid in bedrijven verbetert en herhaling van het ongeval zoveel mogelijk wordt voorkomen. Inspecteurs kunnen behalve het reguliere ongevalsonderzoek, nieuwe interventies inzetten in bedrijven waar een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden. Zo kan van werkgevers gevraagd worden om zelf de toedracht in kaart te brengen en een verbeterplan op te stellen. De nieuwe aanpak geldt alleen voor ongevallen waarbij het slachtoffer licht letsel heeft opgelopen.

12-10-2020
Lees meer Pijl rechts

Invoeringsdatum Veiligheid in Aanbestedingen uitgesteld naar 2020

De beoogde invoeringsdatum van Veiligheid in Aanbestedingen van 1 januari 2021 wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 1 januari 2022. Door deze crisis zijn audits op de Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder) grotendeels stilgevallen en hebben HSE-afdelingen in de bouw begrijpelijkerwijs prioriteit gegeven aan de gezondheid van medewerkers. Inmiddels tekenen de contouren van de 1,5m-economie […]

06-07-2020
Lees meer Pijl rechts

Leidraad werken met een werkbak of werkplatform

Vanaf 1 juli 2020 heeft de overheid de wet over werken met een werkbak of werkplatform (artikel 7.23d Arbeidsomstandighedenbesluit) veranderd.

02-07-2020
Lees meer Pijl rechts

Geldigheid certificaten

Vanuit de diverse instanties zijn aanvullende statements gepubliceerd voor wat betreft de geldigheid van persoonsgebonden- en bedrijfscertificatie. Graag uw aandacht hiervoor!

16-04-2020
Lees meer Pijl rechts

Aboma neemt Alfa Bureau voor Certificering en Arbo Advies Ruigewaard over

Per 1 februari neemt Aboma de aandelen over van Alfa Bureau voor Certificering B.V. en Arbo Advies Ruigewaard B.V. Beide bedrijven, vallend onder één holdingstructuur, zijn actief in respectievelijk certificering en arbo-advies binnen de GWW-branche, in het bijzonder op het gebied van het werken met verontreinigde bodem. Aboma versterkt met deze strategische overname haar positie […]

03-02-2020
Lees meer Pijl rechts

Detacheringsloket voor veiligheidskundigen in de bouw

Naast onze vertrouwde advies-, keurings- en certificeringsdiensten, kun je vanaf 1 januari jongstleden ook bij Aboma terecht voor detachering van veiligheidskundigen in de bouw. Aboma heeft in Wilgh QSE namelijk een vaste partner gevonden om dit detacheringsloket gezamenlijk vorm te geven. De bouw heeft steeds vaker behoefte aan veiligheidskundige inzet voor de duur van een […]

02-02-2020
Lees meer Pijl rechts

Abomafoon 2020

Béstel nu de nieuwe jaareditie!   Deze week is de nieuwe jaareditie van de Abomafoon naar onze leden en abonnees verstuurd. In deze jaareditie 2020 zijn een aantal nieuwe Abomafoons opgenomen, waaronder een nieuwe Abomafoon over de verplichte keuringen bij het gebruik van hijskranen in de EU-landen die Nederland omringen. Tevens is een Abomafoon toegevoegd […]

23-01-2020
Lees meer Pijl rechts