Het laatste nieuws

Uitnodiging vroege vogelsessie ‘V&G in het bouwproces: van ontwerp tot sloop’

Op 6 juni aanstaande nodigen wij je uit voor een inspirerende vroege vogelsessie met het thema: Veiligheid en Gezondheid in het bouwproces: van ontwerp tot sloop. Uiteraard starten we met een uitgebreid ontbijtbuffet. Ben je erbij?

Deze sessie is bedoeld voor uitvoerenden, maar zeker ook voor ontwerpers en opdrachtgevers.

13-05-2024
Lees meer Pijl rechts

Bouwwereld geholpen met nieuwe webtool voor constructieve veiligheid: Borgr gelanceerd!

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de gloednieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd.

Deze tool is een belangrijke stap voorwaarts in de missie van KPCV om maximale aandacht te geven aan constructieve veiligheid in alle fasen van elk bouwproject.

02-05-2024
Lees meer Pijl rechts

Vroege vogelsessie – ben je erbij?

Veiligheidscultuur en -gedrag in de bouw
📅 18 april 2024

Aboma Consultancy neemt je op donderdag 18 april aanstaande mee in de complexiteit van veiligheid, en de invloed van cultuur en gedrag hierop, tijdens een vroege vogelsessie.

Vanaf 8.00 uur ben je van harte welkom op ons kantoor in Ede. Tijdens de inloop is er voldoende gelegenheid om bij te praten met branchegenoten en/of te genieten van een uitgebreid ontbijt.

Vol is vol!

27-03-2024
Lees meer Pijl rechts

Drone inspecties: efficiënt, snel en veilig

Als toonaangevende speler in de markt is Aboma Inspections continu bezig met nieuwe ontwikkelingen.

Zo maken traditionele arbeidsintensieve keuringsmethodes op moeilijk bereikbare locaties steeds meer plaats voor snellere, efficiëntere en veiligere methodes.

Het gebruik van drones tijdens keuringen biedt nieuwe mogelijkheden in keuringsland.

19-02-2024
Lees meer Pijl rechts

Uitnodiging vroege vogelsessie ‘De elektrische bouwplaats’

Op donderdag 26 oktober 2023 zoomen we, vanwege de grote belangstelling, nog een keer in op het thema ‘De elektrische bouwplaats’ tijdens een vroege vogelsessie.

Na een lekker ontbijt nemen we je tijdens deze ochtend mee in een verkenning van de nieuwe risico’s, maar met name wat dit betekent voor de BHV-organisatie. Daarnaast hebben we de brandweer bereid gevonden om hun ervaringen uit de praktijk met ons te delen, om van te leren.

Ben jij erbij? Schrijf je vandaag nog in, want vol is vol!

12-09-2023
Lees meer Pijl rechts

Samenwerking Aboma en Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV)

Aboma Consultancy heeft zich aangesloten als volwaardig partner van KPCV.

Bij de borging van constructieve veiligheid (CV) in bouwprojecten spelen diverse ketenpartners een rol. Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid beschrijft borgingsacties voor al die partners, want constructieve veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

In de komende periode geven we nader invulling aan ons beider doel om constructieve veiligheid (nog) beter te borgen.

11-09-2023
Lees meer Pijl rechts

Nieuwe versie Safety Culture Ladder vanaf 1 september verkrijgbaar

De Safety Culture Ladder (SCL) is herzien. Het instrument om de veiligheidscultuur binnen bedrijven te bevorderen was al enige tijd toe aan een vernieuwing. De nieuwe versie heet Safety Culture Ladder 2.0.

(persbericht NEN)

04-09-2023
Lees meer Pijl rechts

Verdiepend webinar Safety Culture Ladder: Leiderschap is de sleutel!

Registreer nu voor gratis deelname!

Wil je meer weten over Veiligheids- leiderschap? En hoe je daarmee stappen kunt zetten op de Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder)? Neem dan deel aan dit webinar!

Vanachter je eigen scherm helpen we je doorpakken op het belangrijkste thema van de Safety Culture ladder. Let op, het gaat om een verdiepende sessie.

05-07-2023
Lees meer Pijl rechts

Technische Kontakt Dagen 2023…Wij zijn erbij, jij toch ook?

Van 8 t/m 10 juni 2023 zijn we present op de TKD. Bezoek Aboma Inspections op stand 88, je bent van harte welkom!

De TKD is de grootste buitenbeurs van West-Europa voor professionals uit de grondverzet-, recyclingmaterieel en aanverwante specialismen uit de bouwsector en industrie. Met een buitenterrein van 118.000 m2 voor demonstraties en volop mogelijkheid om te vergelijken en testen. Alle grote merken zijn vertegenwoordigd. De 28ste editie van TKD belooft dus een totaalbeleving te worden die zijn weerga niet eerder kende.

Registreer nu alvast voor toegang!

25-04-2023
Lees meer Pijl rechts

Aboma Consultancy versterkt positie binnen bouw en infra met overname trainingsactiviteiten Memodidact

Per 1 januari 2023 heeft Aboma Consultancy de trainingsactiviteiten van Memodidact binnen de bouw- en infrabranche overgenomen.

Memodidact geeft en ontwikkelt trainingen op het gebied van veiligheid, houding en gedrag. De bekende trainingsformules ‘Zien-Handelen-Leren’ en ‘Spoor jij wel?’ gaan over naar Aboma Consultancy.

Aboma Consultancy versterkt met deze overname haar positie op het gebied van veiligheidsgedrag en -cultuur.

16-01-2023
Lees meer Pijl rechts

Wijziging organisatie, Aboma blijft Aboma!

Aboma is volop in beweging! Dit jaar “bouwen” wij hard aan onze organisatie. Concreet betekent dit dat wij onze activiteiten duidelijker gaan positioneren in aparte bv’s, met elk een eigen herkenbare naam.

Onze keurings- en inspectieactiviteiten gaan plaatsvinden vanuit Aboma Inspections bv. De certificeringsdiensten worden voortaan uitgevoerd vanuit Aboma Certification bv. Onze adviesdiensten worden ondergebracht in Aboma Consultancy bv en de ondersteunende diensten gaan plaatsvinden vanuit Aboma Services bv.

13-09-2022
Lees meer Pijl rechts

Aboma CONNECT 7 oktober 2022, ben jij erbij?

Samen veilig, nu en in de toekomst! Op 7 oktober aanstaande zoomen we in op dit thema tijdens Aboma CONNECT 2022. Je bent van harte welkom in het Spoorwegmuseum in Utrecht! Deelname is kosteloos.

5 redenen om naar Aboma CONNECT 2022 te komen:
‱ Laat je inspireren door topsprekers binnen en buiten de branche
‱ Krijg praktische tips over veiligheid
‱ Leer van elkaars praktijkverhalen
‱ Ontmoet branchegenoten
‱ Ontdek de inspirerende omgeving van het Spoorwegmuseum

Schrijf je vandaag nog in, want vol is vol!

05-09-2022
Lees meer Pijl rechts

Medewerker bekneld bij plaatsen prefab wand

Binnen Ă©Ă©n van de VolkerWessels bedrijven heeft eerder dit jaar een ongeval plaatsgevonden waarbij een medewerker bekneld is geraakt tijdens het plaatsen van prefab wanden. De medewerker is daarbij bekneld geraakt met het hoofd tussen de twee prefab wanden.

In een ‘WAVE-Alert’ heeft VolkerWessels het ongeval geanalyseerd en leerpunten opgesteld om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Download de ‘WAVE-ALERT’ om van elkaar te leren.

04-08-2022
Lees meer Pijl rechts
VacuĂŒmheffer

Ongeval bij gebruik vacuĂŒmheffer

Recent heeft een ongeval plaatsgevonden waarbij een vacuĂŒmheffer werd ingezet voor het hijsen en plaatsen van een glazen ruit.

Dura Vermeer heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nĂș de ‘Leren van kaart’!

27-05-2022
Lees meer Pijl rechts
cirkelzaag ongeval

Ongeval met cirkelzaag

Op een industrieproject was een timmerman samen met een grondwerker bezig met het maken van een bekisting. De timmerman zou de stroken alvast op maat maken, maar tijdens het zagen schoot de zaag plotseling omhoog. Tijdens deze onverwachte beweging kwam het nog draaiende zaagblad in aanraking met de hand waarmee de plaat werd vastgehouden.

Schagen Groep heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nĂș de ‘Leren van kaart’!

23-12-2021
Lees meer Pijl rechts
Vooruitblik aboma kantoor

Vooruitblik 2022

Opnieuw een bijzonder jaar dat bijna achter ons ligt. Vol ambitie en vertrouwen kijken we vooruit naar 2022. Wij gaan er een weekje tussenuit tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar staan op 3 januari 2022 weer voor jullie klaar!

Benieuwd wat je in 2022 van ons kunt verwachten? Klik voor een greep uit onze plannen!

20-12-2021
Lees meer Pijl rechts
rolsteiger

Elke vakman veilig, ook op de rolsteiger

Eind dit jaar gaat de vernieuwde rolsteigernorm EN 1004 in en daarom is ook het A-blad Rolsteigers vernieuwd.

De belangrijkste aanpassing? De nieuwe Europese rolsteigernorm EN 1004 bevat eisen die nu ook gelden voor rolsteigers vanaf 0 meter hoogte in plaats van alleen voor rolsteigers vanaf 2 meter platformhoogte.

Werken jouw werknemers met kleine steigers, bijvoorbeeld in (woon)kamers, dan heeft deze aanpassing dus concreet gevolgen. Lees er meer over in bijgaand persbericht van Volandis.

16-12-2021
Lees meer Pijl rechts
VIA uitstel naar 2022

Invoering en handhaving ViA

De werkgroep Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) heeft overlegd met vertegenwoordigers van certificerende instellingen (CI-en).

Door de enorme vraag vanuit de bouwsector is alle capaciteit voor het uitvoeren van audits en toetsen dit najaar al bezet en begint ook het eerste kwartaal van 2022 vol te lopen.

21-10-2021
Lees meer Pijl rechts
LvE oktober 2021

Ernstig ongeval door vallen in sparing

Tijdens voorbereidende timmerwerkzaamheden is een timmerman in een sparing gevallen en heeft daarbij een val van 3 meter gemaakt. De sparing was preventief afgedekt met een houten plaat.

J.P. van Eesteren heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nĂș de ‘Leren van kaart’!

12-10-2021
Lees meer Pijl rechts
VIA uitstel naar 2022

Herziene handreiking Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)

Al eerder is bekend geworden dat vanaf 1 januari 2022 aantoonbaar trede 2 op de Safety Culture Ladder vereist gaat worden om nog in te mogen schrijven voor bepaalde werken. Deze vereisten zijn vastgelegd in de handreiking ViA.

De handreiking Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) is onlangs herzien. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet.

Zorg dat je tijdig op de hoogte bent van wat er op jouw organisatie af komt per 1 januari 2022!

06-09-2021
Lees meer Pijl rechts
Vallend materiaal

Ongeval door vallend materiaal 1/2

Op Ă©Ă©n van de projecten van J.P. van Eesteren is, tijdens het plaatsen van kozijnen met een glasrobot, een stalen deel van het hefframe vanaf de 16e verdieping op het binnenterrein van de bouwplaats gevallen.

J.P. van Eesteren heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van dit ongeval en heeft haar bevindingen verwoord in een “Leren van kaart’. Download nĂș de ‘Leren van kaart’!

12-08-2021
Lees meer Pijl rechts
Personenvervoer verboden max 400kg

Ongeval bij bedienen goederenbouwlift

Bij het gebruik van een goederenbouwlift is een medewerker van hoogte gevallen met helaas dodelijke afloop.
Het ongeval heeft plaatsgevonden bij Ă©Ă©n van de stopplaatsen van de lift aan de naastgelegen gevelsteiger.

Door Dura Vermeer is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken en heeft haar bevindingen verwoord in een Safety Alert. Download de ‘Safety Alert’!

21-07-2021
Lees meer Pijl rechts
app afbeelding

Vraag nĂș een gratis proefabonnement aan voor Aboma Check!

Zelf werkplek-inspecties uitvoeren? Zicht hebben op onveilige situaties? Graag je documentatie op orde hebben? Dan is onze inspectie-app Aboma Check iets voor jou!

Onze app is gemaakt om jou te helpen op een eenvoudige manier situaties te registreren. Via het dashboard heb je inzicht in wat goed gaat en waar je nog kunt verbeteren.

Zeker weten of Aboma Check voor jouw organisatie interessant is? Vraag dan nu voor 4 weken vrijblijvend een proefabonnement aan en ervaar het zelf!

24-06-2021
Lees meer Pijl rechts
Hijskraan boot

Boten in en uit het water? Loop geen risico!

Het vaarseizoen staat er weer aan te komen. Dat betekent ook dat boten van de wal in het water worden gehesen. Dat gebeurt meestal met een hijskraan op de jachthaven of scheepswerf.

Wist u dat die kranen gekeurd moeten zijn? Hiermee voorkomt u onbedoelde ongelukken en letsel door het werken met de kraan. En mogelijke boetes.

16-04-2021
Lees meer Pijl rechts
Factsheet 2020 1

Download onze factsheet Veiligheid en Gezondheid 2020

Op basis van de data die Aboma het afgelopen jaar heeft verzameld, hebben wij een factsheet samengesteld met facts & figures over de veiligheid en gezondheid in de bouwsector en verticaal transport in 2020.

Benieuwd naar onze facts & figures en waar we nog kunnen verbeteren in onze branche?

15-04-2021
Lees meer Pijl rechts
EHBO opleidingen

Ruimer aanbod van opleidingen – nĂș ook EHBO/BHV

Vanaf 1 april 2021 kun je ook bij Aboma terecht voor persoonsgerichte trainingen op het gebied van EHBO/BHV. De uitbreiding van ons opleidingsaanbod is te danken aan de intensievere samenwerking die wij op dit gebied met onze partner Wilgh aangaan.

Op onze website staat ons volledige opleidingsaanbod gepubliceerd. Specifiek op zoek naar een training op het gebied van EHBO/BHV? Deze vind je in de rubriek “Persoonlijke ontwikkeling’. Neem gerust een kijkje of er een passende training voor je bij zit!

01-04-2021
Lees meer Pijl rechts
Stedenbouw liftdemontage

Lancering Richtlijn Demontage Liften tijdens Bewust Veilig-dag

Tijdens de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 wordt de Richtlijn Demontage Liften gelanceerd. De richtlijn is voor iedereen toegankelijk via de website www.richtlijndemontageliften.nl en is tot stand gekomen op initiatief van vertegenwoordigers van opdrachtgevers en vertegenwoordigers uit de bouw-, liften- en liftdemontagebranche.

23-03-2021
Lees meer Pijl rechts
sier-arbobesluit

Arbobesluit aangepast vanwege Covid-19

Het Arbobesluit is aangepast. Daarin staan tijdelijke aanvullende eisen voor de bestrijding van de COVID-19. De werkgever moet een aantal maatregelen treffen en de werknemer moet zich daaraan houden. Welke zijn dat?

De werkgever heeft een algemene zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Dat betekent dat hij maatregelen en voorzieningen moet treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen of te beperken. Daarom is het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) aangepast.

07-01-2021
Lees meer Pijl rechts
Vooruitblik 2021

Vooruitblik 2021

Met gemengde gevoelens blikken we terug op het bijzondere jaar dat bijna achter ons ligt. Vol ambitie en hoop kijken we vooruit naar 2021!

Wij gaan er even tussenuit vanaf 24 december, maar staan op 4 januari 2021 weer voor jullie klaar.

Benieuwd naar onze plannen voor 2021?

21-12-2020
Lees meer Pijl rechts
Ongeval instorten kalkzandsteenmuur

Kalkzandsteenmuur ingestort

Een gelijmde kalkzandsteenmuur is, buiten werktijd, over een lengte van 40m bij 3,5m ingestort. De spouw tussen de kalkzandsteenmuur en de vaste betonwand was opgevuld met zand. Er was geen persoonlijk letsel.

J.P. van Eesteren heeft het ongeval geanalyseerd en leerpunten opgesteld om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Download de ‘Leren van kaart’!

22-10-2020
Lees meer Pijl rechts
steiger bij huis

Inspectie SZW wil dat bedrijven leren van ongevallen

De Inspectie SZW gaat aan de slag met een nieuwe aanpak van arbeidsongevallen. Uitgangspunt is dat daarmee de veiligheid in bedrijven verbetert en herhaling van het ongeval zoveel mogelijk wordt voorkomen. Inspecteurs kunnen behalve het reguliere ongevalsonderzoek, nieuwe interventies inzetten in bedrijven waar een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden. Zo kan van werkgevers gevraagd worden om zelf de toedracht in kaart te brengen en een verbeterplan op te stellen. De nieuwe aanpak geldt alleen voor ongevallen waarbij het slachtoffer licht letsel heeft opgelopen.

12-10-2020
Lees meer Pijl rechts
VIA uitstel naar 2022

Invoeringsdatum Veiligheid in Aanbestedingen uitgesteld naar 2020

De beoogde invoeringsdatum van Veiligheid in Aanbestedingen van 1 januari 2021 wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 1 januari 2022. Door deze crisis zijn audits op de Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder) grotendeels stilgevallen en hebben HSE-afdelingen in de bouw begrijpelijkerwijs prioriteit gegeven aan de gezondheid van medewerkers. Inmiddels tekenen de contouren van de 1,5m-economie […]

06-07-2020
Lees meer Pijl rechts
Leidraad werkbak web 2020

Leidraad werken met een werkbak of werkplatform

Vanaf 1 juli 2020 heeft de overheid de wet over werken met een werkbak of werkplatform (artikel 7.23d Arbeidsomstandighedenbesluit) veranderd.

02-07-2020
Lees meer Pijl rechts
certificaat

Geldigheid certificaten

Vanuit de diverse instanties zijn aanvullende statements gepubliceerd voor wat betreft de geldigheid van persoonsgebonden- en bedrijfscertificatie. Graag uw aandacht hiervoor!

16-04-2020
Lees meer Pijl rechts
Ondertekening overname

Aboma neemt Alfa Bureau voor Certificering en Arbo Advies Ruigewaard over

Per 1 februari neemt Aboma de aandelen over van Alfa Bureau voor Certificering B.V. en Arbo Advies Ruigewaard B.V. Beide bedrijven, vallend onder Ă©Ă©n holdingstructuur, zijn actief in respectievelijk certificering en arbo-advies binnen de GWW-branche, in het bijzonder op het gebied van het werken met verontreinigde bodem. Aboma versterkt met deze strategische overname haar positie […]

03-02-2020
Lees meer Pijl rechts
aboma hoofdkantoor

Detacheringsloket voor veiligheidskundigen in de bouw

Naast onze vertrouwde advies-, keurings- en certificeringsdiensten, kun je vanaf 1 januari jongstleden ook bij Aboma terecht voor detachering van veiligheidskundigen in de bouw. Aboma heeft in Wilgh QSE namelijk een vaste partner gevonden om dit detacheringsloket gezamenlijk vorm te geven. De bouw heeft steeds vaker behoefte aan veiligheidskundige inzet voor de duur van een […]

02-02-2020
Lees meer Pijl rechts
Abomafoon 2020

Abomafoon 2020

BĂ©stel nu de nieuwe jaareditie!   Deze week is de nieuwe jaareditie van de Abomafoon naar onze leden en abonnees verstuurd. In deze jaareditie 2020 zijn een aantal nieuwe Abomafoons opgenomen, waaronder een nieuwe Abomafoon over de verplichte keuringen bij het gebruik van hijskranen in de EU-landen die Nederland omringen. Tevens is een Abomafoon toegevoegd […]

23-01-2020
Lees meer Pijl rechts