Aandacht voor een veilige werkvloer is bij steeds meer bedrijven topprioriteit, niet alleen op de bouwplaats maar ook op kantoor. Het bevorderen van gewenst veiligheidsgedrag gaat niet van vandaag op morgen. Het is een cultuurverandering die vraagt om bewustwording, zodat medewerkers de noodzaak van veilig werken begrijpen en collega’s kunnen en durven aanspreken op ongewenst gedrag. Om die bewustwording nog meer te vergroten volgen alle 600 medewerkers van Hollander Techniek momenteel het programma Zien-Handelen-Leren van Aboma.

Het traject Zien-Handelen-Leren is bedoeld om het gedrag dat leidt tot veilig werken te bevorderen, zegt Jeroen Lammertse, directeur van Aboma. “Het zorgt ervoor dat veilig werken de standaard wordt, dat collega’s elkaar durven aanspreken op onveilige situaties en handelingen. Maar dan moeten ze dat onveilige gedrag wel eerst kunnen duiden en er vervolgens wat mee doen op zo’n manier dat ze er wat van leren. En dat is nu juist waar deze training zich op richt. Overigens worden eerst een aantal ambassadeurs getraind die het gedachtengoed  verder uitdragen in het bedrijf  en meedraaien bij het trainen van alle andere medewerkers. Het is een meerjarenprogramma waarbij we de totale populatie van een bedrijf trainen. We houden het vooral praktisch met oefeningen en herkenbare situaties uit de praktijk.”

Safety Culture Ladder
Bij Hollander Techniek is de training Zien-Handelen-Leren van Aboma onderdeel van het traject om als bedrijf gecertificeerd te raken voor de Safety Culture Ladder. “Het belangrijkste is  dat alle medewerkers aan het einde van de dag veilig en gezond thuiskomen”, zegt Paul Kok, operationeel directeur bij Hollander Techniek. “Dat geldt  zowel voor de collega’s op de bouwplaats met de nodige fysieke gevaren als voor de mensen op kantoor. Met deze training leren ze in actie te komen en zichzelf  uit te spreken om  collega’s verder te helpen en onveilige situaties te voorkomen.”

Het traject Zien-Handelen-Leren is bedoeld om het gedrag dat leidt tot veilig werken te bevorderen.

Ambassadeurs
Aboma heeft inmiddels een zestigtal ambassadeurs opgeleid bij Hollander Techniek. “Zij hebben de training als heel positief ervaren”, blikt Paul terug. “Iedereen had een bepaalde verwachting van de training en er werd best kritisch gekeken naar de inhoud. Uiteindelijk moet veilig werken de rode draad door onze organisatie worden. Het is een continu proces. Deze positieve mindset heeft Aboma overgebracht. Onze ambassadeurs staan nu klaar om samen met de experts van Aboma alle 600 medewerkers te trainen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 is iedereen getraind.” Maar daar blijft het niet bij. “We gaan periodiek terugkomsessies organiseren om een blijvende cultuurverandering in te zetten. Dat is in het belang van onze organisatie, werknemers én onze klanten.”

Pijl links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.