Elke vakman in de bouw- en infrasector veilig thuis! Dat geldt natuurlijk ook voor werknemers die met rolsteigers werken. Helaas gebeuren er nog steeds te veel ongevallen met rolsteigers. Daarnaast zijn dit vaak ongevallen met ernstige verwondingen tot gevolg. We kunnen dus stellen dat het werken met rolsteigers een groot arbeidsrisico heeft. Eind dit jaar gaat de vernieuwde rolsteigernorm EN 1004 in en daarom is ook het A-blad ‘Rolsteigers’ vernieuwd.

Altijd veilig
Het A-blad Rolsteigers heeft als doel om het werken met rolsteigers veiliger te maken, niet alleen op de bouwplaats maar ook achter de voordeur. Ook richt het A-blad zich op de op- en afbouw. Voor zowel werkgevers als werknemers is het van belang om op de hoogte te zijn van de verschillende voorschriften met betrekking tot opbouw, gebruik, demontage, opslag en het onderhoud.

Nieuwe regels voor kleine steigers
De belangrijkste aanpassing? De nieuwe Europese rolsteigernorm EN 1004 bevat eisen die nu ook gelden voor rolsteigers vanaf 0 meter hoogte in plaats van alleen voor rolsteigers vanaf 2 meter platformhoogte. Werk jij of werken jouw werknemers met kleine steigers, bijvoorbeeld in (woon)kamers, dan heeft deze aanpassing dus concreet gevolgen voor jou. Geef voorlichting over het nieuwe A-blad aan je werknemers. Pas in gebruik zijnde rolsteigers aan op de nieuwe situatie en verzeker jezelf ervan dat nieuwe rolsteigers voldoen aan het nieuwe A-blad.

Coproductie van de sector
Dit vernieuwde A-blad is tot stand gekomen in samenwerking met: Bouwend NederlandFNV Bouwen & WonenCNV VakmensenGebouwschil Nederland en Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). Deze partijen zijn tevreden met het resultaat:

Gerard Westenbroek, branchemanager VSB: “A-bladen vormen de interpretatie van productnormen naar de gebruiker op de bouwplaats en in dit geval is de norm voor het rolsteigerproduct vertaald naar een praktische gebruiksaanwijzingen om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen. Een werkgever dient aan werknemers producten ter beschikking te stellen die aan de eisen, wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast dient hij informatie, kennis en kunde mee te geven om op een veilige manier met het product te kunnen werken. In dit A-blad zijn deze zaken helder en duidelijk beschreven. De markt is gebaat bij eenduidigheid over het product en het veilig gebruik daarvan.”

Robert Frank Houbaer, secretaris Gebouwschil Nederland: “Het A-blad draagt bij aan het beperken van conflicterende regelgeving. ‘Gelijk aan de streep staan’ vinden wij een belangrijk gegeven; dezelfde veiligheidsmaatregelen voor iedereen. Werkbaarheid is echter ook belangrijk. Het moet veilig én werkbaar zijn, ook al wringt dit soms in de praktijk. Voor werknemers is het van belang om lekker te kunnen werken op een veilige manier. In dit A-blad is daarvoor het nodige opgenomen.”

Clemens van den Enden, beleidsadviseur Veiligheid Bouwend Nederland: “Rolsteigers lijken praktisch en onschuldig, maar zorgen toch voor veel ongevallen. Bouwend Nederland is er alles aan gelegen om de veiligheid in de sector te verbeteren. Het is daarom belangrijk om een goede, actuele en leesbare handleiding te hebben hoe je goed met rolsteigers omgaat. Dat is de grote waarde van dit vernieuwde A-blad. Werkgevers kunnen voor goed materiaal zorgen en werknemers kunnen dit op een correcte manier gebruiken. We hopen hiermee ongelukken te kunnen voorkomen.”

Meer weten?
Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent en bekijk het vernieuwde A-blad ‘Rolsteigers’ vandaag nog. Daarnaast heeft VSB een handige flyer gemaakt met een helder overzicht van alle aanpassingen, deze vind je hier.

(Persbericht Volandis)

Pijl links Terug
rolsteiger

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.