Vaardigheden in het bouwproces

Bouwveiligheid/ BLVC/ Omgevingsveiligheid

Intro Bouwveiligheidsplan/ BLVC plan/ Omgevingsveiligheid

 

In het Bouwbesluit staat onder andere dat gevaar en hinder voor de omgeving moet worden voorkomen. Om dit aan te tonen, kan een veiligheidsplan worden gevraagd. Dit is verbonden aan de omgevingsvergunning. Het veiligheidsplan wordt in de spreektaal, ook wel Bouwveiligheidsplan of BLVC plan genoemd. Dit plan heeft betrekking op de omgeving van de bouwplaats. Steeds vaker is stedelijk bouwen een complexe logistieke exercitie. Waarbij met ‘just in time’ leveranties vanuit hubs de bouwmaterialen op tijd op de bouwplaats worden gebracht om te worden verwerkt. Veel ruimte voor opslag is er vaak niet op de bouwplaats. Door de hoogte van de stedelijke bebouwing komen de contouren van de bouwveiligheidszone steeds vaker in het publieke domein van de omgeving terecht. Dit geldt zeker voor de hijszones en de trefzones van omvallende arbeidsmiddelen zoals kranen en funderingsmachines.

In 2016 is daarom het initiatief genomen om de Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid op te stellen. Deze cursus is ontwikkeld om op een verantwoorde manier om te gaan met omgevingsveiligheid, de bouwveiligheidszone, het hijsgebied en de veiligheidsplannen. Waarom het zo belangrijk is, lees je bijvoorbeeld in dit artikel.

 

Wat leer je?

Tijdens de cursus wordt veel aandacht besteed aan het (Bouw)veiligheidsplan of BLVC-plan, de bouwveiligheidszones en hijsgebieden en de te treffen maatregelen om de omgevingsveiligheid te borgen.  Je krijgt praktische handvatten om te leren we je, stap voor stap hoe je bijvoorbeeld invulling geeft aan het opstellen van een bouwveiligheidsplan of BLVC-plan. Daarnaast leer je ook hoe je op een praktische wijze maatregelen kunt nemen.

 

Hoe lang duurt de cursus?

De cursus Bouwveiligheid/BLVC plan/omgevingsveiligheid duurt 1 dag.

 

Wat is het programma van de cursus Bouwveiligheid/BLVC plan/omgevingsveiligheid ?

  • Wettelijke verplichtingen en aansprakelijkheid
  • Veiligheids- en gezondheidsgevaren voor de omgeving
  • Risicobronnen herkennen en inschatten
  • Het (Bouw)veiligheidsplan/ BLVC-plan
  • De bouwveiligheidszone
  • De hijszone
  • Het hijsgebied
  • Vallende voorwerpen
  • Toets

 

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor ontwerpers, projectleiders en werkvoorbereiders in het bouwproces.

Wij verzorgen de cursus incompany op jouw of onze locatie. De maximale groepsgrootte bedraagt 12 personen. Hebben wij jouw interesse gewekt? Schrijf je dan nu in voor onze cursus!

Pijl Links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.