Technische vaardigheden
Veilig werken met hoogwerkers
Intro
Hoogwerkers hebben sinds de introductie op de werkplek een stormachtige groei doorgemaakt in het bouwproces, nadat ze met name in de industrie en bij onderhoudswerkzaamheden in de procesindustrie in ruime mate reeds werden toegepast. Steeds vaker worden hoogwerkers ingezet tijdens montagewerkzaamheden van bijvoorbeeld beton- en staalconstructies, maar ook bij het monteren van installaties boven vloeren.
Hoogwerkers kennen we in grote verscheidenheid: van schaarhoogwerkers tot telescoop- en/of knikarmhoogwerkers, al dan niet met vaste opstelling (bijvoorbeeld aan boord van offshore installaties) op stempels, banden of rupsen. De uitvoering van de hoogwerkers is het laatste decennium verder doorontwikkeld; de hoogwerkers worden steeds vaker gebruikt voor grote hoogtes en zijn heden ten dage zeer geavanceerd. Ook kunnen hoogwerkers van fabriekswege voorzien zijn van hulpmiddelen zoals een ‘derde handje’ voor het ‘handelen’ van lasten. Werknemers die hoogwerkers bedienen moeten, mede gezien de complexiteit van de machine, afdoende zijn opgeleid. Met deze cursus word je in de 3 belangrijkste soorten hoogwerkers getraind.
Wat leer je?
Tijdens de cursus leer je, naast de wet- en regelgeving, de theorie over hoogwerkers, werken op hoogte, stabiliteit van hoogwerkers en het veilig werken in en verplaatsen van de hoogwerkers en het gebruik van PBM’s. Ook leer je hoe om te gaan met noodsituaties zoals een hoogwerker die met geheven en bemand werkplatform in storing valt. In de ochtend wordt aandacht besteed aan de theorie; in de middag wordt getraind met hoogwerkers in het praktijkdeel.
Hoe lang duurt de cursus?
De cursus Veilig werken met hoogwerkers is een ééndaagse cursus.
Wat is het programma?
- Wet- en regelgeving
- Toelichting op richtlijnen/normen
- Soorten en types hoogwerkers
- Stabiliteit van de machines
- Het opstellen van de hoogwerker
- Het gebruik van de hoogwerker
- Het gebruik van PBM’s
- Optreden in noodsituaties
- Praktijkdeel
- Evaluatie van de cursus
Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor medewerkers die regelmatig op hoogte werken zoals monteurs, installateurs (denk bijvoorbeeld aan het leggen van elektrogoten/leidingen en luchtkanalen, leidingen, sprinklerinstallaties), staalbouwers en timmerlieden.
Wij verzorgen de cursus incompany op jouw of onze locatie. De maximale groepsgrootte bedraagt 6 personen.
Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.