Werken aan de weg werd in Nederland vanuit het verleden altijd ingestoken vanuit economisch belang met een maximale continuïteit voor het verkeer. De laatste jaren is er gelukkig een kentering zichtbaar en is er meer en meer aandacht voor de veiligheid van de wegwerker, maar ook voor de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag op de bouwplaats. Aan het woord is Jeroen Lammertse, algemeen directeur van Aboma, die zich inzet voor een veilige werkvloer, op alle fronten.

Infra-aannemers roeren zich nadrukkelijk als het gaat om veilig werken langs de weg, merkt Jeroen op. “En logisch ook. Als je alleen al ziet hoeveel pijlwagens er omver worden gereden, dat is gewoon absurd. Werkzaamheden aan de weg worden vooral ’s nachts uitgevoerd om het verkeer maar zo min mogelijk te hinderen, maar ’s nachts werken is niet de meest veilige situatie. De roep bij Nederlandse infra-aannemers om een weg compleet af te sluiten bij wegwerkzaamheden, klinkt dan ook steeds luider.”

Vergewisplicht

Ook bij opdrachtgevers staat veiligheid voortaan hoog op de agenda, in plaats van louter het economisch belang. “Niet in de laatste plaats vanwege de wettelijke vergewisplicht”, zegt Jeroen. “De opdrachtgever dient zich ervan te vergewissen dat er veilig gewerkt kan worden en dat er ook veilig gewerkt wordt. Daar moet in de ontwerpfase al aandacht voor zijn.” Die toenemende aandacht voor veilig werken merkt Jeroen onder meer aan de stijgende vraag naar trainingen die Aboma verzorgt om onder meer invulling te geven aan de vergewisplicht. “Het zorgt voor een betere communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, in dit geval de infra-aannemer, van wat er vanuit veiligheidsoptiek wel of niet nodig is. Het feit dat hier nu veel meer aandacht voor is, en dat we het in Nederland aan het optuigen zijn, gaat ons echt een stap verder brengen in het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving bij wegwerkzaamheden.”

Vertaling naar de bouwplaats

Ook infra-aannemers zelf werken aan het vergroten van het veiligheidsbesef van medewerkers, volgens Jeroen. “Ons programma Zien-Handelen-Leren biedt daar goede handvatten voor, en is bedoeld om het gedrag wat leidt tot veilig werken te bevorderen. Het zorgt ervoor dat veilig werken de standaard wordt en dat collega’s met elkaar het gesprek durven aangaan over onveilige situaties en handelingen. Dat laatste is vaak het moeilijkste, zeker om de vertaling te maken naar de bouwplaats waar je vaak te maken hebt met een groot aantal verschillende (onder)aannemers en nationaliteiten. Maar ook dat is onderdeel van ons programma Zien-Handelen-Leren, waarbij cursisten het normaal gaan vinden dat ze hulp geven, krijgen en accepteren. Door de trainingen vooral praktisch te houden met herkenbare situaties uit de praktijk werken we langzaam aan een cultuur- en gedragsverandering waarin veiligheid topprioriteit heeft.”

Pijl links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.