Wat doe je als je ziet dat een collega onveilig werkt? Dat kan soms best lastig zijn. Toch is het erg belangrijk om het gesprek wél aan te gaan. Het gaat tenslotte om de veiligheid van je collega, en zelfs van iedereen op de werklocatie.
Allereerst is het goed om een onderscheid te maken tussen aanspreken en bespreken. Met aanspreken wijs je iemand erop dat hij of zij onveilig werkt. Diegene past zijn of haar gedrag dan misschien even aan, maar zal waarschijnlijk de volgende keer hetzelfde doen.
“Hey, zet je helm eens op.”
Met bespreken ga je het gesprek aan en probeer je te begrijpen waarom iemand onveilig werkt. Door hiernaar te vragen, kom je erachter wáárom iemand doet wat hij doet en ontstaat er een waardevol gesprek over veiligheid.
“Waarom draag je geen helm?”
Het is goed om te bedenken wáárom je je uitspreekt over onveilig gedrag. Dat doe je niet om iemand de les te lezen, maar omdat je wil dat iedereen op jouw werklocatie veilig en gezond blijft. Een veilige werksfeer betekent dat iedereen zich durft uit te spreken.
Een veilige werksfeer creëren? Begin de werkdag dan met een dagstart! Ga een paar minuten met jouw team bij elkaar zitten en stel elkaar de volgende vragen:
Je weet dan direct hoe iedereen in z’n vel zit en wat je van elkaar kunt verwachten. Daarmee verlaag je de drempel om onveilig gedrag bespreekbaar te maken!
Betrek iedereen, van je directe collega’s op jouw werklocatie tot je collega’s ‘binnen’. Voor een veilige en gezonde werkomgeving, is het belangrijk dat er een veilige sfeer heerst waarin iedereen zich durft uit te spreken.
Kan jij hulp gebruiken met het bespreekbaar maken van veiligheid binnen je organisatie? Neem dan contact met ons op.