Een zonnepark met duizenden zonnepanelen

 

op een terrein van 40 hectare in Middelharnis. Dat is het duurzame decor waartegen een eveneens duurzame samenwerking plaatsvindt op veiligheidsgebied. In opdracht van BELECTRIC GmbH zorgen Aboma en Wilgh QSE voor de HSE-plannen en het veiligheidsmanagement op locatie.

De Duitse zonne-energiespecialist BELECTRIC bouwt het zonnepark in opdracht van Vattenfall. De zonne-energie-installatie bestaat uit zo’n 116.000 zonnepanelen en heeft een geïnstalleerd vermogen van 38 MW. Het zonnepark is onderdeel van Energiepark Haringvliet Zuid, de allereerste volledig hybride energiecentrale van Vattenfall waar tevens een windpark van 22 MW en een batterijopslag van 12 MW worden gerealiseerd. “Een mooi project”, zegt projectmanager Alexander Mardo van BELECTRIC. “We werken graag in Nederland, waar de zonne-energiemarkt groeiende is. Bovendien is Vattenfall een vooraanstaande opdrachtgever.”

Projectspecifieke HSE-plannen
“Werken in Nederland én voor Vattenfall betekent eveneens dat er hoge eisen gesteld worden aan veiligheid, gezondheid en milieu”, vervolgt Mardo. “Om op locatie te mogen starten, moesten we een projectspecifiek HSE-plan overhandigen. In Aboma vonden we de partij die dit kon verzorgen.” Oeds van der Wal, adviseur bij Aboma, stelde het plan op. Hij vertelt: “Het ging in eerste instantie om een HSE-plan voor de landmeetfase. Het alleen werken op het open veld was hierin een belangrijk aandachtspunt.” Het tweede HSE-plan dat Aboma opstelde, betrof het zogenoemde ‘palen rammen’. BELECTRIC bracht maar liefst 47.000 palen van drie meter de grond in, als basis voor de onderconstructies en modules van de zonnepanelen. Van der Wal: “In het HSE-plan voor deze fase lag het zwaartepunt op geluid en werken met hydromechanische apparatuur.”

Gezamenlijk detacheringsloket
In januari 2020 kreeg BELECTRIC de definitieve ‘go’ voor de bouw van het zonnepark. Ook voor deze fase schreef Aboma het HSE-plan, met aandachtspunten als mechanica en fysieke belasting. “Gedurende de bouw, een periode van negen maanden, hadden we behoefte aan een HSE-coördinator op locatie”, zegt Mardo. “Aboma organiseerde dit in samenwerking met Wilgh QSE.” Van der Wal licht toe: “Wilgh QSE is een detacheringsbureau voor veiligheidskundigen waarmee we al jaren samenwerken. Sinds 1 januari 2020 zijn we vaste partners, wat onder meer tot uiting komt in een gezamenlijk detacheringsloket. Vanuit dit loket geven we invulling aan de behoefte aan veiligheidskundige expertise op projectbasis.”

HSE-management op locatie
Voor het project in Middelharnis bracht Wilgh QSE Hans Baksteen naar voren. Hij startte in maart, op een nagenoeg leeg en modderig terrein. “We richtten het terrein in conform het advies van Aboma”, vertelt hij. “We verdeelden het gebied in twaalf deelgebieden, voorzien van toegangspoorten en vluchtwegen. Daarna gingen al snel de eerste palen de grond in.” Op de vraag waaruit zijn belangrijkste werkzaamheden bestaan, antwoordt Baksteen: “Wanneer medewerkers voor het eerst op het terrein komen, krijgen ze een introductie. Ik informeer hen over het project, de procedures en wat van hen verwacht wordt. Daarnaast zijn er de dagelijkse en wekelijkse safety walks met HSE-inspecteurs van Vattenfall. Verder houden we elke week een toolboxmeeting.”

Ontzorgen
“De samenwerking op dit werk verloopt uitstekend”, zegt Van der Wal. “Daar krijgen we letterlijk energie van!” Ook Mardo is positief: “Ik ben tevreden over de manier waarop Aboma en Wilgh QSE ons op dit project ontzorgen. Ze zijn professioneel, ze doen wat ze zeggen en houden zich aan de planning. Bovendien stemmen ze de plannen, adviezen en uitvoering continu op elkaar af, als één organisatie. Dit komt het bouwproces ten goede. Ik zie de oplevering in december met vertrouwen tegemoet.”

Pijl links Terug
Project solar park

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.