Het Arbobesluit (artikel 7.4) eist dat elk arbeidsmiddel, afhankelijk van inzet en gebruik, jaarlijks gekeurd wordt en degene die de keuring uitvoert, moet aantoonbaar kundig zijn. AMTeK is een keuringsysteem van Aboma dat monteurs opleidt om zelf, aantoonbaar kundig, te mogen keuren, op het moment dat het hen uitkomt. Het systeem biedt niet alleen veel flexibiliteit, maar ook waardevolle inzichten om op basis van (historische) data uitval of stilstand van machines te voorkomen.

Met AMTeK biedt Aboma bedrijven een tool voor het vervullen van de wettelijke plicht tot het deskundig keuren van materieel. Gewoon in eigen huis door eigen (opgeleid) personeel. “Wij verzorgen de opleiding tot keurmeester die bestaat uit een theoretisch- en een praktisch deel”, zegt Mario Rovers, Manager AMTeK bij Aboma. “Om ervoor te zorgen dat personeel kundig blijft, worden opgeleide monteurs jaarlijks begeleid door een inspecteur van Aboma. Bovendien houden we toezicht op de uitgevoerde keuringen via ons eigen portaal. Groot voordeel van een begeleiding is dat een keuringsbegeleider kan inspelen op de actualiteit en tekst en uitleg kan geven over bijvoorbeeld het keuren van nieuw aangeschaft geëlektrificeerd of hybride materieel.”

Waardevolle inzichten
Het AMTeK-systeem is zeer breed inzetbaar. “Van elk gekeurd materieelstuk wordt een digitaal rapport aangemaakt”, legt Rovers uit. “Het mooie daarvan is dat je hieruit waardevolle informatie kunt halen . Elke regel in het rapport is namelijk voorzien van een code. Via slimme algoritmen kun je uit het systeem heel eenvoudig informatie ophalen over gemaakte opmerkingen of punten die zijn afgekeurd, op basis van data uit gemaakte rapporten. Dan weet je als keurmeester en inspecteur waar je een volgende keer extra aandacht aan moet schenken, waardoor het keuringsniveau omhoog gaat. De gedetailleerde informatie van machines biedt ook waardevolle inzichten voor preventief onderhoud. Als bijvoorbeeld naar voren komt dat bij machines ouder dan vijf jaar bepaalde componenten defect raken of gebreken vertonen, dan zou je die preventief kunnen wisselen. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten.”

overleg tussen medewerkers

Zelf keuren onder AMTeK is dus niet alleen kostenbesparend, het draagt ook bij aan de efficiëntie en kennisvergroting op de werkvloer, en aan de levensduur van je materieel. “Door via AMTeK data te vergaren over je eigen machinepark, kun je uiteindelijk stilstand voorkomen. Dat maakt het keuringssysteem dus zeer effectief. Het is bovendien uiterst flexibel. We werken niet met een steekproef, opfriscursus of herexamens, maar geloven zoals gezegd in een jaarlijkse begeleiding. Daarmee kunnen we dus veel flexibeler inspelen op de actualiteit en aantonen dat een keurmeester écht kundig is. Een win-winsituatie”, zegt Rovers tot besluit.

Pijl links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.