Waar obstakels opdoemen, ziet Aboma kansen groeien

Onlangs kwam een opdrachtgever bij ons met een uitdagend project: de sloop van een bestaand pand en de bouw van nieuw vastgoed. Niets ongewoons, zou je denken. Maar de locatie maakte deze klus een flinke uitdaging.

De bouwplaats was net zo groot als het te realiseren gebouw en lag in een drukke binnenstad. Omringd door bestaande gebouwen en een verkeersader met auto’s, voetgangers, fietsers, en zelfs een trambaan, was de situatie verre van ideaal. Alsof dat nog niet genoeg was, was de bouwplaats ook slecht bereikbaar.

Bij de eerste aanblik leek het bijna een onmogelijke opgave. Geen wonder dat de opdrachtgever vastliep met het opstellen van een bouwveiligheidsplan. Het bevoegd gezag, in dit geval de gemeente, kreeg geen helder beeld van de aanpak. En nog belangrijker, het bleef onduidelijk welke gevolgen de werkzaamheden zouden hebben voor de omgeving.

De schakel tussen ontwerp en een veilig bouwproces
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen Bouwbesluit) verplicht opdrachtgevers om bij bouwprojecten in de bebouwde kom een bouwveiligheidsplan in te dienen. Dit plan moet de veiligheid van de bouwplaats waarborgen, maar dan in de omgeving. Denk aan risico’s zoals geluidsoverlast, vallende voorwerpen, hijswerkzaamheden, en verkeershinder.

“We zien vaak dat opdrachtgevers moeite hebben met het inschatten van deze risico’s”, vertelt Pieter, veiligheidskundige bij Aboma. “Daarnaast vinden ze het lastig om die risico’s te vertalen naar een bouwveiligheidsplan dat de gemeente geruststelt en laat zien dat alles onder controle is.”

Architecten focussen zich op de esthetiek en constructie van gebouwen, maar besteden hierdoor soms minder aandacht aan de impact van de werkzaamheden op de omgeving. Dat is waar Aboma in beeld komt. “Wij doen onze ogen dicht en zien het hele bouwproces voor ons”, zegt Pieter. “Zo vertalen wij een indrukwekkend ontwerp naar een werkbare situatie op locatie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Een eerste schets van een terreininrichting

Veilig bouwen begint met visie, Aboma laat het zien
De gemeente komt bij zo’n project vaak in een spagaat. Aan de ene kant willen ze een mooi gebouw realiseren voor hun stad. Aan de andere kant maken ze zich zorgen over de risico’s en de impact op de omgeving. Pieter licht toe: “Aan ons de kunst om te laten zien wat de mogelijkheden zijn.”

En dat kan niet zomaar vanuit je kantoor via Google Maps. “Je wilt de wijk proeven en de specifieke uitdagingen in de praktijk ervaren”, benadrukt Pieter. Alleen dan kan je aan de gemeente aantonen dat je de situatie begrijpt.” Door met een goed verhaal te komen, laat je zien dat je alle opties grondig overwogen hebt. Dan wil de gemeente kijken wat ze voor je kunnen doen.

Dergelijke complexe projecten zijn voor Aboma natuurlijk uitdagend én leuk. Pieter laat trots een eerste schets van de terreininrichting zien. “Deze schets maak je op locatie, en daarmee breng je meteen de mogelijkheden en beperkingen in kaart. Zo zorgen we ervoor dat we eventuele problemen al aan de voorkant elimineren, zodat we later niet hoeven te corrigeren.”

Maurik, manager van Aboma Consultancy, benadrukt: “Veiligheid begint bij het ontwerp. Hoe eerder we betrokken zijn, hoe effectiever we problemen kunnen voorkomen.” Deze aanpak vermindert niet alleen risico’s, maar bespaart ook aanzienlijk op kosten.

Meer weten over dit onderwerp? Vul het formulier in en ontvang onze Abomafoon ‘Besluit Bouwwerken Leefomgeving en Veiligheid’ direct in je mailbox.
Formuliergegevens kunnen worden gebruikt voor commerciële doeleinden. 

Pijl links Terug

Meer weten over het bouwveiligheidsplan? Vul het formulier in en ontvang onze Abomafoon over dit onderwerp direct in je mailbox.