Keuren op hoog niveau

 

Met ruim 60 jaar ervaring is Aboma Inspections dé keuringspartner voor de bouw- en verticaal transportbranche. Om de veiligheid van werknemers en de omgeving te waarborgen, is het van belang (en verplicht) dat materieel en overige arbeidsmiddelen periodiek worden gekeurd. Vanuit de overheid is deze keuringsverplichting vastgelegd in het Arbobesluit.

“Mijn werk bestaat uit het keuren van machines in de breedste zin van het woord, en dan met name gerelateerd aan bouwmachines”, begint Jeroen Gerkema, Coördinator Materieel bij Aboma Inspections. “Vanwege de soms forse formaten, grote hoogtes en moeilijk bereikbare plekken, zijn we in 2020 een pilot gestart om te bekijken of een drone ons zou kunnen helpen om keuringen efficiënter en veiliger uit te voeren. Dat bleek al snel een schot in de roos.”

Inspecteren op detailniveau
Werd voorheen nog een externe firma ingehuurd voor het vliegen met een drone, inmiddels is Gerkema zelf opgeleid tot dronepiloot. “Ik ben begonnen met de basisopleiding voor dronevliegen, maar met het ingaan van de Europese droneregels per 1 januari 2021 heb ik er meteen een vervolgopleiding achteraan ‘geplakt’.” Gerkema is inmiddels gecertificeerd drone piloot voor de Specific Category. “Met onze professionele drone, uitgerust met camera, kunnen we op vrijwel alle locaties waar bouwmaterieel opgesteld staat vliegen. De inzet van de drone maakt dat we op grote hoogte op detailniveau een machine kunnen beoordelen. We kunnen heel nauwkeurig inzoomen op de constructie, tot op bout- en schroefniveau. Op die manier hoeft de makelaar van een grote funderingsmachine bijvoorbeeld niet platgelegd te worden. Dat scheelt veel tijd. En mochten we op grote hoogte onregelmatigheden constateren, kunnen we er altijd nog voor kiezen om de makelaar te laten zakken voor een fysieke inspectie.”

“Met onze professionele drone, uitgerust met camera, kunnen we op vrijwel alle locaties waar bouwmaterieel opgesteld staat vliegen”

 

Behalve het keuren van materieel op een bouwlocatie leent de drone zich volgens Gerkema ook uitstekend voor het keuren van materieel in fabriekshallen. “We hebben al diverse inpandige vluchten uitgevoerd. Op moeilijk begaanbare plekken waar het stoffig en donker is, kunnen we met onze drone goed uit de voeten. Natuurlijk geniet een fysieke inspectie de voorkeur, maar als het niet anders kan, is een drone een perfect alternatief.” Gerkema ziet daarnaast ook mogelijkheden voor het inspecteren van bijvoorbeeld (civiele) kunstwerken. “We kunnen onze klanten voortaan op alle facetten bedienen en dat geeft weer een andere dynamiek aan ons vak.”


Keuren gebeurt door Aboma voortaan ook met een drone.

Pijl links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.