Hendriks Bouw en Ontwikkeling viert feest. Het Osse bouwbedrijf is namelijk honderd geworden. Een van de geheimen voor die mijlpaal is de ‘eeuwigdurende’ aandacht voor toekomst en innovatie. Oud worden door te blijven verjongen dus. Ledenvoordeel- en adviespartner Aboma Consultancy helpt met deze voortdurende verjongingskuur door mee te denken over duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid.

De loonlijst van Hendriks telt ongeveer 350 namen. Die brengen volgens KAM-verantwoordelijke Lydia Riksen elke dag weer een flinke verantwoordelijkheid. Samen met de directie en de proces- en kwaliteitsmanager ziet zij erop toe dat veilig wordt gewerkt binnen de disciplines ontwikkeling, bouw, techniek, onderhoud en beheer. Hendriks is actief in de woning- en utiliteitsbouw. Ze bouwen woningen en appartementen maar ook scholen, bedrijfspanden en zorggebouwen.

Last minute risicoanalyse
“Met de hulp van Aboma Consultancy leggen wij de nadruk op LMRA (last minute risicoanalyse), een VCA-norm”, zegt Lydia. “Wij vinden deze last minute risicoanalyse erg belangrijk. Onze mensen dragen bijvoorbeeld een kaartje bij zich met daarop een laatste check voordat het dagelijkse werk begint: heb ik de juiste PBM’s? Zijn er gevaren of risico’s? Hoe kan ik die beheersen? Ze zijn ook als sticker in de helm gelijmd. Tijdens audits wordt gecontroleerd of medewerkers zich ook echt aan de LMRA-regels houden. Ook tijdens toolbox bijeenkomsten gaat het erover.”

Naslagwerk
Aboma Consultancy is al jarenlang partner van Hendriks in veiligheid en bewustwording. Medewerkers zoals uitvoerders, werkvoorbereiders en monteurs gebruiken de Abomafoon. “Dit is een online kennisbank tjokvol bouw gerelateerde onderwerpen. Er wordt veel op gezocht, bijvoorbeeld naar informatie over rolsteigers, kraanverlichting, struikelgevaar, storm en wind. Onderwerpen waarbij veiligheid een grote rol speelt.”

Scheiden en hergebruiken
Hendriks focust op een duurzame toekomst. Hoe ze daarmee aan de slag willen staat in het visionaire boek met de titel ‘4.2’, genoemd naar de vierde Hendriks-generatie waarbij de twee zonen toegetreden zijn tot het bedrijf. Het boek gaat over een duurzame leefomgeving, die als doel heeft om de aarde beter door te geven aan volgende generaties. Het gaat onder andere in op circulariteit; gebruikte materialen herbenutten. “Denk aan het scheiden en hergebruiken van puin, beton en bakstenen en nieuwe vormen van houtbouw”, zegt Lydia. “Samen met Aboma Consultancy, die ons alles kan vertellen over nieuwe ontwikkelingen, zetten wij voortdurend stappen om het duurzamer te doen.”

Tweede eeuw
Op vaste momenten inspecteert Aboma Consultancy de bouwplaatsen: hoe wordt er gewerkt en waar kan het beter? Van de bevindingen maken ze rapportages. “Die bespreken we binnen de projectteams. Waar nodig maken we er snel werk van. Hendriks gaat zijn tweede eeuw in. Best bijzonder natuurlijk. En dat willen wij alleen onder de meest veilige en duurzame voorwaarden.”

Lees meer over het Aboma Consultancy ledenvoordeel voor leden van Koninklijke Bouwend Nederland.

Pijl links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.