Keuringen

Hijsplan

Veilig hijsen begint met het opstellen van een hijsplan

Krijgt de hijsklus het predicaat veilig?


Het veilig uitvoeren van niet-standaard hijsklussen begint bij het opstellen van een hijsplan. Aan de basis van elke bijzondere hijs- en hefactiviteit ligt een zogenaamd hijsplan of hijsbewijs. Dit is nodig om het risico voor mens, materieel en de omgeving zo klein mogelijk te maken. In de praktijk blijkt dit vaak een grote map vol niet-samenhangende documenten. Kortom, hier uit blijkt dat het beoogde doel niet bereikt wordt! De belangrijkste vragen zijn zo, Weet iedereen wel van elkaar wat de bedoeling is? Dit is zeker nodig als er meerdere partijen bij een hijsklus betrokken zijn! Door miscommunicatie en verkeerde uitvoering van de activiteiten in het hijsplan, gaat het uiteindelijk ook regelmatig mis.

Loop je tijdens het opstellen van jouw plan tegen problemen aan? Of wil je daarnaast meer informatie over belangrijke factoren tijdens het maken van een hijsplan? Aboma Inspections levert praktisch advies, neem contact met ons op!

 

Diverse onderdelen waaruit een hijsplan kan bestaan zijn bijvoorbeeld:

  • VGM plan (eventueel samengesteld uit meerdere VGM plannen)
  • RI&E (eventueel samengesteld uit meerdere RI&E’s)
  • Beschrijving opstelling zoals; locatie, kraancapaciteit, hijsen met meerdere kranen, draagkracht ondergrond, stroppenplan, hijsmiddelen
  • Locatie van de te hijsen/heffen materialen
  • Werkplannen voor werkzaamheden vanaf een traverse, ponton, staal- en/of betonconstructie
  • Taak Risico Analyses (TRA)
  • Gegevens van betrokken contactpersonen
  • Overzicht en gegevens van communicatiemiddelen
  • Startwerk document (Zoals: communicatie, omstandigheden ter plaatse, laatste check)

 

Veilig hijsen? Laat je hijsplan controleren door Aboma Inspections

Controle van een hijsplan kan onderdeel zijn van een opstellingsinspectie. Zo’n opstellingsinspectie is verplicht na opbouw en iedere gewijzigde samenstelling van de kraan (Arbobesluit art.7.4a), maar ook voor speciale hijsprojecten. Tijdens een opstellingsinspectie van de kraan kan Aboma Inspections op aanvraag jouw plan meenemen in de beoordeling. Natuurlijk kan Aboma Inspections ook alleen het volledige hijsplan voor je beoordelen. Van deze beoordeling wordt een rapport van bevindingen opgesteld. Ten slotte, Is je plan in orde? Dan geven wij het volgende predicaat af: ‘Opdracht kan veilig uitgevoerd worden’. Een veilig gevoel voor alle partijen!

Vragen? Neem contact met ons op of verstuur het contactformulier hiernaast!

Pijl Links Terug

Meer weten? Vul het formulier in en wij nemen contact op.