Onze artikelen

Zelf keuren van materieel én verwisselbare aanbouwdelen

Elk arbeidsmiddel moet jaarlijks gekeurd worden door een deskundige op het gebied van keuringen. Volgens de Arbowet kan en mag eenieder die zich kundig acht een arbeidsmiddel keuren.

Die deskundigheid kun je op verschillende manieren aantonen, zoals met het AMTeK-systeem van Aboma. Groot voordeel van dit systeem is dat je materieel én verwisselbare aanbouwdelen (jawel, ook die moeten jaarlijks gekeurd worden) zelf kunt keuren op het moment dat jou het uitkomt.

(GWW BouwMat2-2024)

30-05-2024
Lees meer Pijl rechts

Constructieve veiligheid in bouwprojecten écht borgen

Constructieve veiligheid is naast brandveiligheid maatgevend voor de mate van kwaliteitsborging die de Wkb eist. Toch vormt het bij veel bouwprojecten nog een ondergeschoven kindje.

Aboma Consultancy heeft zich als partner verbonden aan het Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) om de constructieve veiligheid in bouwprojecten (nog) beter te borgen.

(Stedenbouw 785-2024)

30-05-2024
Lees meer Pijl rechts

Keuren op hoogte door drone-inzet

Traditionele, arbeidsintensieve inspectiemethoden op lastig bereikbare locaties maken steeds vaker plaats voor snellere, efficiëntere en veiligere alternatieven. Geaccrediteerde keuringspartner voor de bouw- en verticaal transportsector Aboma Inspections maakt steeds vaker gebruik van een drone bij keuringen.

In gesprek met dronepiloot en inspecteur Jeroen Gerkema en operationeel manager materieel Sander Cornelissen over de mogelijkheden van drone-inspecties binnen de industrie.

(Europoort Kringen mei 2024)

13-05-2024
Lees meer Pijl rechts

Hijsbranche wil duidelijkere afspraken rondom veiligheid: ‘Machinist wordt aan lot overgelaten’

Bij Aboma zijn ze dagelijks bezig met het beoordelen van veiligheidsplannen. Na het ongeval in Lochem kreeg het adviesbureau meer vragen binnen over veiligheid, vertellen Bas van Gruijthuijsen, algemeen manager Aboma Inspections, en Maurik Schoonbeek, algemeen manager Aboma Consultancy. Zowel van aannemers als van opdrachtgevers. Iedereen kijkt nu weer kritisch naar de eigen processen.

(Cobouw 5 april 2024)

05-04-2024
Lees meer Pijl rechts

Keuren van bruginspectiewagens

Veel van de grote bruggen in ons land die een vaarweg kruisen, zijn voorzien van één of meerdere bruginspectiewagens om het kunstwerk periodiek te kunnen inspecteren.

Aangezien het een arbeidsmiddel betreft, dient de bruginspectiewagen minimaal eens per jaar gekeurd te worden.

Vanwege de complexiteit van de locatie is dat soms best een uitdaging. Aboma Inspections maakt daarom steeds vaker gebruik van een drone.

(GWW-bouw / Bouwmat-online)

06-03-2024
Lees meer Pijl rechts

Bewust veilig gedrag met Zien-Handelen-Leren

Aandacht voor een veilige werkvloer is bij steeds meer bedrijven topprioriteit, niet alleen op de bouwplaats maar ook op kantoor.

Het bevorderen van gewenst veiligheidsgedrag gaat niet van vandaag op morgen. Het is een cultuurverandering die vraagt om bewustwording, zodat medewerkers de noodzaak van veilig werken begrijpen en collega’s kunnen en durven aanspreken op ongewenst gedrag.

Om die bewustwording nog meer te vergroten volgen alle 600 medewerkers van Hollander Techniek momenteel het programma Zien-Handelen-Leren van Aboma.

(Stedenbouw 784)

04-03-2024
Lees meer Pijl rechts

RI&E: de basis voor een BHV-plan op maat

Ook mkb-bedrijven in de bouw en infra zijn verplicht tot het opstellen van een BHV-plan om werknemers veilig te kunnen laten werken en om in geval van een incident adequaat te kunnen handelen.

Maar hoe stel je zo’n plan op? Iedereen dan maar naar een (dure) algemene BHV-opleiding? Dat kan, maar is niet nodig, zeggen Bouwend Nederland en veiligheidsexpert en ledenvoordeelpartner Aboma Consultancy in Ede.

De eigen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een uitstekend vertrekpunt voor een kosteneffectief BHV-plan op maat. En professionals van Aboma kunnen de ondernemer daarbij ondersteunen.

(BNL Magazine Ledenvoordelen – Najaar 2023)

20-11-2023
Lees meer Pijl rechts

Veiligheidskundigen hoog in hiërarchie bij verbreding A9

Bouwconsortium VeenIX verbreedt in opdracht van Rijkswaterstaat de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht. Een omvangrijk project, deels ook nog dwars door de bebouwde omgeving.

Geen wonder dat er zoveel aandacht is voor het thema veiligheid. De veiligheidskundigen, waarvan een aantal gedetacheerd door Aboma, staan zelfs in hiërarchie naast de eindverantwoordelijken in uitvoering.

(Grond Weg Waterbouw 5-2023)

10-11-2023
Lees meer Pijl rechts

Geen psychologische peptalk, maar een spiegel voorhouden

Met de ‘harde’ veiligheidsvoorzieningen, zoals een kantplank aan de steiger en de juiste keurmerken, zit het inmiddels wel snor in de bouw. Soms valt er op het gebied van veilig handelen nog wel wat te verbeteren. Maar hoe pak je dat aan, zonder telkens als politieagent te moeten optreden.

Bouwbedrijf Gebroeders Blokland deed een beroep op Aboma Consultancy die met de training Veiligheidsleiderschap praktische handvatten geeft om de veiligheidscultuur te verbeteren. Een succesformule, zo blijkt, want de vervolgtraining is alweer gepland.

(Stedenbouw 781)

03-10-2023
Lees meer Pijl rechts

Elektrificeren van de bouwplaats

Elektrisch materieel wint aan populariteit. Het is echter goed om te beseffen dat een veilige machine onveilig kan worden ingezet en dat een onveilige inzet een veilige machine in de weg kan staan.

Bij het elektrificeren van de bouwplaats en het materieel verandert bovendien de RI&E en de BHV-organisatie. Dat besef is er niet altijd, merken de experts van Aboma Inspections en Consultancy.

(GWW4-2023)

11-09-2023
Lees meer Pijl rechts

Veel aandacht voor veiligheid, toch al bijna net zoveel ongevallen als vorig jaar

Bij ongevallen in de bouw vielen dit jaar al meerdere doden. Dit terwijl de sector veel energie steekt in veiligheid. “Is het wel op de juiste plekken?”

Vorig jaar kwamen tien werknemers niet thuis van hun werk in de bouw. Het aantal dodelijke ongevallen in de sector komt dit jaar al in de buurt van dat cijfer. Cobouw registreerde het afgelopen half jaar al negen dodelijke ongevallen op bouwplaatsen, één ander dodelijk ongeluk gebeurde bij een toeleverancier.

Is deze ontwikkeling reden tot zorg? Onze collega Mitran Boelee van Aboma Consultancy geeft zijn reactie in bijgaand artikel.

(Cobouw)

04-09-2023
Lees meer Pijl rechts

Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder is een instrument om het veiligheidsbewustzijn, de houding en het handelen van medewerkers in een bedrijf te meten. Het is geen implementatie, maar een verandering. Het doel is om als organisatie bewust aan de slag te gaan met het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag onder de medewerkers. In samenwerking met Aboma Consultancy heeft Siers Groep Oldenzaal recent trede 4 bereikt op de Safety Culture Ladder.

(GWW3-23)

05-07-2023
Lees meer Pijl rechts
overleg tussen medewerkers

Machines zelf keuren met AMTeK: 3 voordelen

Bij Aboma Inspections geloven ze in sámen kijken hoe ze de veiligheid van materieel kunnen verbeteren. Daarvoor zetten ze het AMTeK-systeem in. Met het AMTeK-systeem leert Aboma werknemers van een bedrijf zelf keuren. En dat blijkt in de praktijk grote voordelen te hebben.

(BouwMat 1-2023)

05-06-2023
Lees meer Pijl rechts

Abomafoon: praktijkgerichte bouwinformatie onder handbereik

“Met onze papieren en digitale uitgave hebben abonnees actuele, overzichtelijke en ter zake doende informatie over zo’n 200 bouwonderwerpen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en materieel”, zegt Petra Perik, hoofdredacteur van de Abomafoon. Bouwers profiteren zo van de kennis en ervaring van ruim dertig veiligheidskundigen, adviseurs en technisch inspecteurs van Aboma Consultancy bv, Aboma Certification bv en Aboma Inspections bv. Leden van Bouwend Nederland met een omzet tot tien miljoen euro ontvangen gratis een Consultancy abonnement. Hierin is één persoonlijke Abomafoon-licentie (digitaal) gratis inbegrepen. En het aantal abonnees? “Dat groeit met de dag.”

(BNL Special Ledenvoordelen – voorjaar 2023)

09-05-2023
Lees meer Pijl rechts

Mensgerichte trainingen op het gebied van veiligheid, houding en gedrag

Per 1 januari 2023 heeft Aboma Consultancy de trainingsactiviteiten van Memodidact binnen de bouw- en infrabranche overgenomen. Memodidact geeft en ontwikkelt mensgerichte bedrijfstrainingen op het gebied van veiligheid, houding en gedrag. De trainingsformules ‘Zien-Handelen-Leren’ (gericht op proactief handelen) en ‘Spoor jij wel?’ (bewustwording voor de spoorsector) gaan over naar Aboma Consultancy. “Hiermee werken we toe naar een bedrijfsbrede benadering van cultuur en gedrag voor onze klanten.”

(Stedenbouw 779)

01-05-2023
Lees meer Pijl rechts

Drone-inzet bij materieelinspectie

“Mijn werk bestaat uit het keuren van machines in de breedste zin van het woord, en dan met name gerelateerd aan bouwmachines”, begint Jeroen Gerkema, Coördinator Materieel bij Aboma Inspections.

“Vanwege de soms forse formaten, grote hoogtes en moeilijk bereikbare plekken, zijn we in 2020 een pilot gestart om te bekijken of een drone ons zou kunnen helpen om keuringen efficiënter en veiliger uit te voeren. Dat bleek al snel een schot in de roos.”

(GWW2-2023)

01-05-2023
Lees meer Pijl rechts
Safety harness

Boetes veranderen gedrag van bouwers niet

Sinds begin dit jaar moeten bedrijven na een ernstig ongeval zelf de oorzaken onderzoeken én een verbeterplan opstellen. Een papieren tijger? “Hopelijk niet”. Doel is om te leren van ongevallen om zo de bouw veiliger maken.

Hoe kun je bedrijven meer lering laten trekken uit ernstige arbeidsongevallen? Door werkgevers die ermee te maken krijgen zélf onderzoek te laten doen, is de gedachte achter een nieuwe verplichting die op 1 januari is ingegaan. Bij bouwveiligheidsexpert Aboma leidt het tot extra drukte.

(Cobouw)

03-04-2023
Lees meer Pijl rechts

Energieprestatiemetingen winnen aan noodzaak

Met ingang van 1 januari 2023 is voor kantoorgebouwen minimaal energielabel C verplicht. Dit houdt in: een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.

Als onafhankelijke instantie draagt Aboma onder meer bij met energieprestatiemetingen voor liften en roltrappen, waarbij het stroomverbruik wordt gemeten.

“Met het stroomverbruik van liften in kantoorgebouwen valt veel te winnen, afhankelijk van de leeftijd en het type van de liftinstallatie”, vertelt inspecteur Harry Hulsink.

(Stedenbouw 778)

16-03-2023
Lees meer Pijl rechts

Keuringsdata: waardevolle inzichten in status GWW-materieel

Het Arbobesluit (artikel 7.4) eist dat elk arbeidsmiddel, afhankelijk van inzet en gebruik, jaarlijks gekeurd wordt en degene die de keuring uitvoert, moet aantoonbaar kundig zijn.

AMTeK is een keuringsysteem van Aboma dat monteurs opleidt om zelf, aantoonbaar kundig, te mogen keuren, op het moment dat het hen uitkomt. Het systeem biedt niet alleen veel flexibiliteit, maar ook waardevolle inzichten om op basis van (historische) data uitval of stilstand van machines te voorkomen.

(GWW1-2023)

13-03-2023
Lees meer Pijl rechts

Netwerkdag Aboma CONNECT: ‘Veilig bouwen doe je samen!’

Aboma Connect, de klantendag van Aboma, is uitgegroeid tot een volwaardig netwerk- en kennisevenement voor de bouw.

Vele onderwerpen passeerden de revue tijdens de laatste editie op 7 oktober jongstleden, met veiligheid en interpretatie van ontwikkelende wetgeving als hoofdpunten. Zaken die alle betrokkenen aangaan, zegt algemeen directeur Jeroen Lammertse van Aboma. “Het is goed te zien dat vele stakeholders aanwezig waren en hun stem lieten horen.”

(Stedenbouw editie 777)

03-01-2023
Lees meer Pijl rechts

De bouw krijgt er straks een veiligheidscoördinator bij. Waarom ook alweer?

De bouw kent al omgevingsmanagers, veiligheidskundigen en veiligheid- en gezondheidscoördinatoren (V&G-coördinator). En als de Omgevingswet wordt ingevoerd, komt er nóg een rol bij: de veiligheidscoördinator directe omgeving.

Cobouw stelde 5 vragen over deze nieuwe rol aan Max Oostendorp, Senior Adviseur bij Aboma Consultancy, en Henk van Vulpen, expert op het gebied van veiligheid bij het Rijksvastgoedbedrijf en projectleider ViA bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

(Cobouw 16 december 2022)

19-12-2022
Lees meer Pijl rechts

Niet sanctioneren, maar activeren voor een permanente gedragsverandering

Onder de naam Spoorzone Ede werken ProRail, gemeente Ede-Wageningen en NS samen aan een nieuw en toekomstbestendig station Ede-Wageningen. Uitgangspunt is een toegankelijk, goed bereikbaar en duurzaam station met moderne voorzieningen voor reizigers.

Allard Schonewille, Adviseur bij Aboma Consultancy, en Jacques Maijstré, Manager Veiligheid voor de combinatie EdeSpoort, vertellen hoe de veiligheid wordt vorm gegeven in de spoorse en binnenstedelijke omgeving van dit project.

15-12-2022
Lees meer Pijl rechts

Nederlandse Arbeidsinspectie: leren van een ongeval

Jarenlang onderzochten de arbeidsinspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zelf een arbeidsongeval en werd vervolgens een sanctie opgelegd.

Dat gebeurt nog steeds, maar onder strikte randvoorwaarden mogen bepaalde ongevallen (bijvoorbeeld met licht letsel) voortaan zelf onderzocht worden door de werkgever. Een sanctie blijft dan achterwege, mits de werkgever aan de slag gaat met een verbeterplan.

Michel Schenk, adviseur bij Aboma, geeft tekst en uitleg.

(Grond Weg Waterbouw)

12-12-2022
Lees meer Pijl rechts

Verduurzaming van de bouwplaats: ‘Wij signaleren veiligheidsrisico’s en mogelijke oplossingen’

Een belangrijk onderdeel van procesadvisering in de bouwkolom is risico-inventarisatie en -evaluatie. Wat betekent bijvoorbeeld de verduurzaming van de bouwplaats voor de planning, financiering en logistiek van bouwprojecten?

Aboma kan opdrachtgevers en uitvoerende partijen hierin adviseren, met een specifieke focus op veilig werken. “Er komt veel op bouwpartijen af de laatste tijd; extern advies kan noodzakelijk zijn in meerdere procesfasen”, zegt adviseur Harm van Heukelum van Aboma.

(Stedenbouw 776)

15-11-2022
Lees meer Pijl rechts

Aboma Consultancy helpt Hendriks Bouw en Ontwikkeling met duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid

Als lid van Koninklijke Bouwend Nederland maakt Hendriks Bouw en Ontwikkeling gebruik van het Aboma ledenvoordeel in de vorm van een Consultancy abonnement. Aboma Consultancy helpt Hendriks Bouw en Ontwikkeling door mee te denken over duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid.

Op vaste momenten inspecteert Aboma Consultancy de bouwplaatsen: hoe wordt er gewerkt en waar kan het beter? Van de bevindingen maken ze rapportages. “Die bespreken we binnen de projectteams. Waar nodig maken we er snel werk van”.

(Magazine BNL Special Ledenvoordelen, editie najaar 2022)

14-11-2022
Lees meer Pijl rechts

Nieuwe keuringsmethode BOVAG Onderhoudsbeurt voor caravan, vouwwagen, camper en aanhangwagen

De steekproefcontroles op de BOVAG Onderhoudsbeurt van de afdelingen Caravan- en Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven verdwijnen definitief. De invoering van de nieuwe keuringsmethodiek (samen met Aboma) heeft vanwege de coronacrisis ‘on hold’ gestaan, maar het bestuur van beide afdelingen heeft aangegeven komend jaar alsnog branchebreed te willen overstappen op de nieuwe keuringsmethodiek. Mede vanwege de positieve resultaten die we zien bij de eerste twintig bedrijven die al zijn overgestapt.

(Mijn BOVAG)

10-11-2022
Lees meer Pijl rechts

Streven naar een 100% veilige werkomgeving

“Onveilig werken is gelukkig maatschappelijk onaanvaardbaar geworden, maar dat wil niet zeggen dat we er al zijn”, zegt Jeroen Lammertse, directeur van Aboma.

“Ons doel is streven naar een 100% veilige werkomgeving. Dat is een continu proces. Met het oog op de toekomstige ontwikkelingen, zoals de elektrificatie van bouwmaterieel, komen er weer andere uitdagingen bij.”

(Grond Weg Waterbouw)

12-09-2022
Lees meer Pijl rechts

Laten we ons niet blindstaren op de treden van de Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder, of eigenlijk de Safety Culture Ladder (sinds 2020), is in de sector niet meer weg te denken. Ondertussen hebben organisaties, groot en klein, ermee te maken doordat ondertekenaars en onderschrijvers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw het eisen.

Maar brengt het de focus en aandacht op veiligheid die nodig is of is het de volgende certificering die voornamelijk last met zich meebrengt? We moeten in ieder geval waken voor veiligheidsladderinflatie!

(Cobouw)

01-09-2022
Lees meer Pijl rechts

Uitbreiding Aboma Check: binnenkort met digitale VCA-module

Weliswaar is een VCA-certificering bij wet niet verplicht, het wordt vrijwel altijd geëist door opdrachtgevers. Vooral de wat kleinere organisaties tot pakweg 25 medewerkers hebben vaak moeite om het VCA-systeem op poten te zetten en in de lucht te houden.

Aboma biedt binnenkort een helpende hand met een uitbreiding van het digitaal platform ‘Aboma Check!’ waarin ook ruimte is voor MOS-meldingen (melding onveilige situatie) en werkplekinspecties.

(Grond Weg Waterbouw)

04-07-2022
Lees meer Pijl rechts
panarama view bouw

Opstellingseisen die botsingen torenkranen moeten voorkomen te vrijblijvend

Met een verplichte gecertificeerde opstellingstoets, had het dodelijke kraanongeval in Den Haag in 2019, waarbij een machinist van 60 meter hoogte uit een liftkooi werd geslingerd, voorkomen kunnen worden. Dat concludeert het instituut Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT). “De opstellingskeuring die botsingen tussen kranen moet voorkomen, is nu te vrijblijvend. “Theoretisch gezien kunnen tien technisch perfect gekeurde kranen elkaar allemaal omstoten.”

Adviseur Michel Schenk van Aboma geeft in Cobouw zijn reactie.

(Cobouw)

12-05-2022
Lees meer Pijl rechts
AMTeK keuring

Zelf je materieel keuren

Volgens de Arbowet moet elk arbeidsmiddel periodiek gekeurd worden door een deskundig persoon. Via het AMTeK-systeem van Aboma kun je zelf je eigen materieel of dat van derden keuren, wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens onderhoud of op andere momenten waarop het materieel ‘even’ stilstaat.

Een gesprek met Mario Rovers, manager AMTeK bij Aboma, over de vele voordelen van keuren via AMTeK. Met AMTeK biedt Aboma bedrijven een tool voor het vervullen van de wettelijke plicht tot het deskundig keuren van materieel.

(Grond Weg Waterbouw)

10-05-2022
Lees meer Pijl rechts
Cobouw 1 april 2022

Veiligheidsladder effectief? Wel als het diep doordringt in de keten

Opdrachtgevers, hoofdaannemers, onderaannemers, architecten- en ingenieursbureaus. Iedereen moet mee. De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hanteren sinds begin dit jaar Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). In tenders van opdrachtgevers wordt nu om Trede 2 op de Safety Culture Ladder (SCL) gevraagd, de ‘Veiligheidsladder’. 

Gaat de ‘Veiligheidsladder’ de bouw echt veranderen? Telt de bouw straks minder ongevallen? Diverse partijen geven in Cobouw hun visie, zo ook Wouter Riel, Algemeen Manager bij Aboma Certificering bv.

(Cobouw)

04-04-2022
Lees meer Pijl rechts
GWW artikel_maart

Elektrische bouwmachines: een andere kijk op veiligheid

Elektrificatie van bouwmachines is een actueel onderwerp, mede gestimuleerd door de overheid die sinds dit jaar subsidies verstrekt voor de aanschaf van uitstootvrij bouwmaterieel en voor de ombouw of aanpassing van materieel van diesel naar waterstof of elektrisch.

Absoluut een goed initiatief volgens Pieter Visser, Algemeen Manager bij Aboma Advies, maar het brengt ook een andere kijk op veiligheid met zich mee die niet moet worden onderschat.

(Grond Weg Waterbouw)

14-03-2022
Lees meer Pijl rechts
SCL artikel schildersbedrijf Volendam

Schildersbedrijf Volendam heeft de Safety Culture Ladder omarmd

Voor de implementatie van deze veiligheidsladder nam Schildersbedrijf Volendam op advies van een opdrachtgever contact op met Aboma. “Wij zijn al jarenlang partner van de grote aannemersbedrijven”, vertelt Harm van Heukelum, Adviseur bij Aboma. “Toen we naar aanleiding van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hoorden dat deze bedrijven voornemens waren om de gehele keten bij de veiligheidsladder te betrekken, zijn we rond de tafel gaan zitten. We hebben verschillende partnerprogramma’s opgesteld, om onderaannemers op een redelijk eenvoudige manier te kunnen ondersteunen op hun route naar certificering. Ook Schildersbedrijf Volendam heeft hiervan gebruik gemaakt.”

03-03-2022
Lees meer Pijl rechts
Cobouw artikel

De bouw voelt niet buitengewoon onveilig, maar is dat wel

Werken in de bouw is niet zonder gevaren. Vallen van hoogte, beknelling, geraakt worden door voorwerpen en struikelen of uitglijden: dat zijn de risico’s van het vak. Lang niet iedereen in de bouw staat daar nog bij stil. En men beschouwt het werk ook niet als onveilig.

Dat er relatief veel ongevallen gebeuren in de bouw, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Maar een gevoel van onveiligheid heerst er niet. Volgens Mitran Boelee, adviseur bij veiligheidsspecialist Aboma, heeft dat twee oorzaken.

(Cobouw)

10-02-2022
Lees meer Pijl rechts
Training Heukelum 3

De Veiligheidsladder deel 5: arbofunctionarissen

Op 1 januari 2022 is het zover: vanaf dat moment wordt de Veiligheidsladder gebruikt om invulling te geven aan de afspraak Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). In de afgelopen maanden heeft ArboTechniek verschillende betrokkenen aan het woord gelaten over de Veiligheidsladder. Vandaag lees je hier het vijfde deel, waarin we verslag uitbrengen van een dagje meelopen met de vakmensen die de Veiligheidsladder het meest zullen tegenkomen: de arbofunctionarissen.

(ArboTechniek)

16-12-2021
Lees meer Pijl rechts
Construction workers discussing plans

Veiligheid begint bij het ontwerp

Twee jaar lang zetten Aboma en Bouwend Nederland zich in voor veiligheid ‘aan de voorkant’. Conclusie? Het kennisniveau bij opdrachtgevers en adviseurs moet flink omhoog en “een aannemer mag best kritisch zijn naar de opdrachtgever.”

Aan de voorkant beginnen: dat was het doel van de voucheractie ‘Veiligheid aan de Voorkant’ van Bouwend Nederland. In samenwerking met Aboma konden bouwteams gratis advies krijgen op hun voorlopige ontwerp.

(Cobouw)

29-11-2021
Lees meer Pijl rechts
aboma keurmerk lift

Voorkomen dat aandacht voor veiligheidsvoorzieningen in liften verslapt

Met de lift naar je appartement op de tiende verdieping. De roltrap nemen in het winkelcentrum. We staan er nauwelijks bij stil, zo vanzelfsprekend zijn deze verticale transportmiddelen in ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor de veiligheid ervan. Aboma levert hieraan een belangrijke bijdrage. Als Conformiteits Beoordelings Instantie, kortweg CBI, verricht Aboma onafhankelijke keuringen en controles aan liften.

“Juist omdat de liften in Nederland zo veilig zijn, is de noodzaak van liftkeuringen niet altijd even zichtbaar”, zegt Manager Liften Bert Huisman van Aboma. “Er gebeuren nauwelijks ongelukken. Toch is het cruciaal om liften te keuren.”

(Stedenbouw 770)

15-11-2021
Lees meer Pijl rechts
Safety harness

Waarom de bouw nog steeds niet weet hoeveel ongevallen de sector telt

Nog altijd blijft het onduidelijk hoeveel (dodelijke) ongevallen de bouw precies telt. Er worden vraagtekens gezet bij de manier van rapporteren van de Inspectie SZW. Zij stellen juist dat die manier de meest zuivere cijfers geeft.

Van 13 naar 19. Het was even schrikken toen de Inspectie SZW de Monitor Arbeidsongevallen eind juli publiceerde en het aantal dodelijke ongevallen in de bouw opeens hoger leek dan eerst gedacht. Waar kwam dit nieuwe cijfer vandaan?

Aboma-adviseur Mitran Boelee deelt zijn visie in bijgaand artikel!

(Cobouw)

12-11-2021
Lees meer Pijl rechts
Sedimentsuppletie

Veiligheidskundig personeel op locatie

Veiligheid heeft topprioriteit in de bouw en infra. Het optuigen van bouwveiligheidsprocessen en het adviseren en begeleiden van de projectorganisatie rondom veiligheid vraagt vooral bij de start van een project veel aandacht en menskracht. Reden voor Aboma Advies en Wilgh QSE om samen het detacheringsloket ‘veiligheidskundigen op locatie’ te starten.

Een gesprek met Nico Stolk, die recent als senior veiligheidskundige via het detacheringsloket de opstart van het Prestatiecontract Vaarwegen Oost-Nederland heeft begeleid.

(GWW nr. 5-2021)

11-11-2021
Lees meer Pijl rechts
Aboma Check promo voor website artikel BNL

Wat is onbetwist ‘veilig’? De Aboma Check app geeft antwoord

Bouwbedrijven doen er alles aan om ervoor te zorgen dat medewerkers zo goed en veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Terecht blijft veiligheid een van de belangrijkste uitdagingen op de bouwplaats.

Adviseur Pieter Visser van Aboma pleit voor nóg meer veiligheid in de bouw; er valt nog zoveel winst te behalen, “mits we het erover eens zijn wat veiligheid eigenlijk ís. Wat jij veilig vindt, hoeft een ander nog niet veilig te vinden. Daar is minder eenduidigheid over.”

(BNL Special najaar 2021)

26-10-2021
Lees meer Pijl rechts
DeMachinist web

Keuring is samenspel tussen keurmeester, machinist en machine

In het 60-jarig bestaan van Aboma hebben de inspecteurs van Aboma menig machine gekeurd, meestal in nauwe samenwerking met de machinist. Een keuring is een samenspel tussen keurmeester, machinist en machine.

Bas van Gruijthuijsen, Algemeen Manager Techniek, aan het woord over 60 jaar keuringsactiviteiten bij Aboma.

(De Machinist, nummer 7-2021)

20-10-2021
Lees meer Pijl rechts
Omgevingsveiligheid

Implementeer omgevingsveiligheid al in de VO-fase van een project

Veel stedenbouwkundige ontwikkelingen gaan uit van een ideaal eindplaatje. De stappen die zich gedurende die ontwikkeling voordoen, zoals de bouwfase of omringende bouwprojecten, blijven buiten beschouwing.

Dit constateert Theo van Kampen, senior adviseur bij Aboma. Hij pleit ervoor dat ontwerp en uitvoering dichter bij elkaar gebracht worden. En dat begint met ‘hardcore’ veiligheid.

(Stedenbouw 769)

07-10-2021
Lees meer Pijl rechts
aanrijdgevaar

Voorkom aanrijdgevaar op de bouw

De afgelopen jaren vond er op de Nederlandse bouwplaatsen een groot aantal ernstige incidenten plaats met manoeuvrerende voertuigen en machines. Het was voor de deelnemende partijen aanleiding om binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) het beleid om aanrijdgevaar te voorkomen grondig aan te passen.

Oeds van der Wal van Aboma legt uit hoe organisaties maximaal kunnen inzetten op het Beleid Reductie Aanrijdgevaar.

09-09-2021
Lees meer Pijl rechts
Veiligheid en leiderschap

Nog veel winst te behalen op veiligheidsgedrag en cultuur

Uiteenlopende bedrijven in de bouwsector moeten vanaf januari 2022 gecertificeerd zijn volgens de Safety Culture Ladder. Er zijn ook bedrijven die zelf een bepaalde trede op deze veiligheidsladder nastreven. De adviseurs van Aboma helpen hier desgewenst bij. In elke fase op weg naar het certificeringstraject, van nulmeting tot implementatie, bieden zij advies en ondersteuning.

12-08-2021
Lees meer Pijl rechts
Veiligheidsladder bouw

Veiligheid als verplichting in aanbestedingen en contracten

Steeds meer bedrijven en instanties sluiten zich aan bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB). Het is een samenwerkingsverband tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers met als doel de veiligheid in de gehele keten te verbeteren.

Om werkzaamheden uit te mogen voeren voor de hieraan geconformeerde partijen, dienen bedrijven vanaf 1 januari 2022 de Safety Culture Ladder (voorheen de NEN Veiligheidsladder) geïmplementeerd te hebben in hun gehele organisatie. Aboma Advies begeleidt bedrijven bij dergelijke trajecten en Aboma Certificering kan voorzien in certificatie van de Safety Culture Ladder.

30-07-2021
Lees meer Pijl rechts
BNL Special

Samen streven naar een 100% veilige en gezonde werkomgeving

Bouwend Nederland en Aboma werken al jaren samen om de veiligheid binnen de bouw te verbeteren, maar een ledenvoordeel liet nog even op zich wachten. Begin 2021 kwam daar verandering in.

Aboma biedt leden van Bouwend Nederland het Abonnement Advies gratis of tegen een aanzienlijke korting aan. Met het Abonnement Advies kun je gebruik maken van specifieke voordelen, waaronder toegang tot de Abomafoon.

23-06-2021
Lees meer Pijl rechts
GWW mei 2021

Gecontroleerd elektrificeren van bouwmachines

De Nederlandse overheid heeft een groene koers uitgestippeld. De druk bij eigenaren van bouwmachines om de uitstoot te beperken, neemt toe. Bedrijven nemen steeds meer zelf het initiatief om machines te elektrificeren.

De aanleiding is goed, het dient het milieu, maar pas wel op, waarschuwt keuringsinstantie Aboma. “Zorg ervoor dat de ombouw volgens de richtlijnen gebeurt en ben je bewust van je nieuwe verantwoordelijkheden.”

18-05-2021
Lees meer Pijl rechts
ehbo cursus bouw

Hoogwaardige EHBO- en BHV-trainingen voor de bouwsector

De bouw veiliger maken. Met dat hogere doel voor ogen werken Aboma en Wilgh steeds intensiever samen. Sinds 1 april dit jaar bieden zij een nieuw, gezamenlijk product: hoogwaardige EHBO- en BHV-trainingen, specifiek gericht op de bouw.

11-05-2021
Lees meer Pijl rechts
Graafmachine

Specialist in veilig bouwen verbreedt scope

Aboma geldt als een instituut in de bouw en streeft als adviesbureau en certificerende instantie al sinds 1960 naar een 100% veilige en gezonde werkomgeving. Sinds de strategische overname van Alfa Bureau voor Certificering en Arbo Advies Ruigewaard op 1 februari 2020 heeft Aboma haar positie binnen de GWW-branche aanzienlijk versterkt, in het bijzonder op het gebied van het werken met verontreinigde bodem.

15-03-2021
Lees meer Pijl rechts
Audit Bruil

Safety Culture Ladder vergroot het veiligheidsbewustzijn

Wat als binnen je bouwonderneming alles voor elkaar is? Als het materieel veilig en gekeurd is, de spullen op de juiste plek staan en de procedures kloppen, maar het aantal ongevallen toch niet terugloopt?

In de Nederlandse bouwnijverheid vallen ieder jaar 18 tot 20 slachtoffers. ‘Veel te veel’, vindt de hele branche, die steeds slimmere machines inzet en procedures nog zorgvuldiger tegen het licht houdt om het aantal slachtoffers terug te dringen. Toch blijft het getal hetzelfde. Alleen ander gedrag kan hier verandering in brengen, weten afgevaardigden van Aboma.

17-11-2020
Lees meer Pijl rechts
Stedenbouw liftdemontage

Richtlijn Demontage Liften biedt kaders voor veilige sloop

Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten tijdens de demontage van liften bij sloopwerkzaamheden, heeft Aboma met toonaangevende opdrachtgevers en aannemers het initiatief genomen tot het opstellen van een specifieke veiligheidsrichtlijn.

Beoogde publicatie van de toekomstige Richtlijn Demontage Liften: eind 2020. Adviseur Remco van Noordenne van Aboma: “Uitgangspunt is: als je de Richtlijn volgt, voldoe je aan de laatste stand der wetenschap.”

16-11-2020
Lees meer Pijl rechts
Funderingsbedrijf 2020

Veilig hijsen van funderingselementen in de publieke omgeving

De NVAF-werkgroep Arbeidsomstandigheden en Milieu en de Technische commissie Funderingsmachines werken aan het actualiseren van de richtlijnen rond: “Het veilig hijsen van funderingselementen in de publieke omgeving.“ De bestaande richtlijnen zijn van 2016. “Met de aangepaste richtlijnen willen wij aansluiten bij de nieuwe Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid”, aldus Arno Scheltinga en Piet Bakker (Aboma).

De aanpassing van de richtlijnen uit 2016 is nodig omdat er sinds die tijd veel is gebeurd op het gebied van arbeidsomstandigheden en omgevingsmanagement, maar ook omdat we te maken hebben met de nieuwe Landelijke Richtlijn Bouw en Sloopveiligheid.

12-11-2020
Lees meer Pijl rechts
Project solar park

Samenwerking waar je energie van krijgt

Een zonnepark met duizenden zonnepanelen, op een terrein van 40 hectare in Middelharnis. Dat is het duurzame decor waartegen een eveneens duurzame samenwerking plaatsvindt op veiligheidsgebied.

In opdracht van BELECTRIC GmbH zorgen Aboma en Wilgh QSE voor de HSE-plannen en het veiligheidsmanagement op locatie.

24-09-2020
Lees meer Pijl rechts
Veiligheidsladder bouw

Veiligheid in aanbestedingen verankeren

Vanaf 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn op als verplichting in aanbestedingen en contracten, en wordt de Veiligheidsladder (inmiddels omgedoopt tot Safety Culture Ladder) gehanteerd om het veiligheidsbewustzijn van de betrokken partijen meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Hiertoe wordt zowel certificering gevraagd van opdrachtgevers als opdrachtnemers. Aboma biedt ondersteuning in de advies- en certificeringstrajecten.

14-05-2020
Lees meer Pijl rechts
aboma hoofdkantoor

Veiligheidskundigen op locatie voor een toenemende vraag

Bouwveiligheid vraagt vanwege de complexiteit van bouwlocaties en strengere regelgeving een proactieve rol van projectpartijen. Aboma Advies heeft de expertise om bouwveiligheidsprocessen goed te ondersteunen, maar ook behoefte aan extra capaciteit om de klant – in veel gevallen aannemer, binnen de projectorganisatie te begeleiden. Een partnerschap met Wilgh QSE uit Woerden breidt de capaciteit uit naar zeventig veiligheidskundigen – ‘een verdubbeling, op basis van een inhoudelijke match’.

17-03-2020
Lees meer Pijl rechts
Veiligheidsladder bouw

Certificering van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu steeds belangrijker

In een branche waar het risico op een ongeval groot is, vind je vaak veel veiligheidsmaatregelen. De bouw, transport en grond, weg en waterbouw sector zijn hier goede voorbeelden van. Deze branches zijn al behoorlijk goed georganiseerd als het gaat om kwaliteit, gezond & veilig werken en milieu. Er zijn veel wet- en regelgeving, sectorafspraken en instrumenten om de veiligheid in deze branches te vergroten. Toch vinden er nog veel ongevallen plaats. Op allerlei vlakken slaan organisaties de handen ineen om de veiligheidscultuur in brede zin te verbeteren.

25-02-2020
Lees meer Pijl rechts